De vuurtorens van IJmuiden.

Door: Ab Jenema

IJMOND - Op 14 februari is er bij het Historisch Genootschap Midden Kennemerland een lezing van de heer Peter Kouwenhoven over vuurtorens. Zijn fascinatie voor kustverlichting begon in 1994 op Terschelling. Hij woont in Leidschendam en is beleid coördinator bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hij schreef een boekje over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de vuurtorens van IJmuiden, dat onlangs verscheen. Ook over de vele andere vuurtorens langs de Nederlandse kust weet hij van alles te vertellen.

Hij heeft in verschillende publicaties de historische achtergronden van vrijwel alle nog bestaande vuurtorens, lichtschepen en kapen in Nederland beschreven.

Vuurtorens spreken tot de verbeelding. Elke vuurtoren is verbonden met verhalen over scheepvaart en handel, stormvloeden, oorlogen en het steeds weer veranderende werk van de vuurtorenwachters. Veel van deze karakteristieke bouwwerken zijn eeuwen oud en hebben heel wat meegemaakt. Die geschiedenis krijgt ruim aandacht tijdens de komende lezing.

De lezing begint om 20 uur (de zaal gaat om 19.30 u open) in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. De entree is voor leden van het HGMK gratis, anderen betalen € 5,-. Indien u deze avond € 17,- betaalt, bent u voor een jaar HGMK-lid en heeft u o.a. ook steeds gratis toegang, ook tot het Museum Kennemerland!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing