De zuiverende werking van duinzand

Door: Jan Pronk

IJMOND - Diep onder de duinen bij Castricum en Wijk aan Zee, grotendeels onttrokken aan het oog, bevindt zich een natuurlijke waterzuiveringsfabriek. 
Er komen geen chemicaliën aan te pas; het koele duinzand doet al het werk. Sinds maart dit jaar beter dan ooit. Hoe zit dat?
Veertig procent van het water dat PWN levert – zo’n vier miljoen kuub water per jaar -  wordt gezuiverd in de duinen van het Noordhollands Duinreservaat. 
Daarvoor laat PWN voorgezuiverd oppervlaktewater, voornamelijk uit het IJsselmeer en de Lek, in het duinzand zakken. 
Dit werkt als een heel fijne zeef die minuscule deeltjes zoals bacteriën en virussen uit het water filtert. Na enkele weken wordt dat gefilterde water op zo’n 100 meter diepte weer omhoog gepompt. 
Waarna het alleen nog maar hoeft te worden nagezuiverd voordat het het Noord-Hollandse leidingennetwerk in gaat. 
En de natuur vaart er wel bij; diepwaterinfiltratie helpt voorkomen dat de duinen uitdrogen.

Respect voor flora en fauna

Van september 2016 tot maart 2017 heeft PWN een groot deel van de 25 jaar oude putten bij Castricum opgeknapt of vervangen. Dat was nodig om ook in de toekomst aan de vraag naar drinkwater te kunnen blijven voldoen. Daarbij is er alles aan gedaan om het duinsysteem met zijn typische flora en fauna niet te verstoren. Zo hebben de aannemers rekening gehouden met het broedseizoen, is er om bijzondere vegetatie heen gewerkt en stelde PWN in overleg met ecologen en andere deskundigen een verantwoord plan op om de zandhagedissen en konijnen in het gebied te ontzien. Zo zijn de duindorens voorzichtig van de duinrug verwijderd om de konijnenholen bloot te leggen, en werd er pas gegraven toen zeker was dat ze verlaten waren.

Slim hergebruik

De afgezaagde duindorens kon PWN, dat niet alleen drinkwater levert maar ook natuurgebieden beheert, weer goed gebruiken in Egmond. Daar zijn ze verwerkt in een afzetting om wandelaars op de paden te houden. Ook het zand dat na het graven overbleef, kreeg een nieuwe bestemming: als isolatiemateriaal in een vleermuisbunker of als ophoging van een ruiterpad. Eind maart was het hele project zo goed als afgerond. Een mooi voorbeeld van hoe de combinatie van drinkwaterwinning en natuurbeheer slimme oplossingen kan opleveren waar beide baat bij hebben.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing