December dichtmaand: Stadsdichterverkiezingen

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK -  December dichtmaand. Van oudsher was dat zo. Maar nu de Sinterklaaspret door de opkomst van zijn infantiele neef uit de VS (‘Johoooo!’) wat naar de achtergrond verdwijnt, verliest ook het rijmen en dichten, toch een van de vermakelijkste zaken van de decembermaand, helaas terrein.

Gelukkig hebben de inwoners van Beverwijk en verre omstreken nog altijd de jaarlijkse stadsdichterverkiezingen! Iedereen kan laten zien goed te kunnen dichten en rijmen. Misschien breng jij het daarmee zelfs tot stadsdichter. Wat moet je daarvoor doen? Schrijf een gedicht waarvan de beginletter van elke regel het woord Beverwijk vormt. De inhoud van het gedicht gaat over de stad, bijvoorbeeld over hoe mooi, schoon, fris, levendig, saai, grijs, stoffig, doods of aantrekkelijk je hem of haar vindt. Of, ook een idee, het kan gaan over het politieke gekrakeel. Het tweede gedicht moet rijmen. Hoe mag je zelf weten. Inhoud: hoe gaan Beverwijkers met elkaar om? Gezellig, snauwend, dom, lomp, vriendelijk, ongewenst? Typeer de echte Wijker.

Het derde vers is vrij. Doe ook mee, dit is dé gelegenheid om te laten zien waartoe jij in staat bent. E-mail je inzendingen naar [email protected], uiterlijk zondag 18 december om 24.00 uur. Ook nu draagt elke deelnemer een of twee van de ingezonden gedichten voor, dit jaar op donderdagavond 22 december, zoals gewoonlijk in cultureel café Camille, aanvang 21.00 uur. Na deskundig juryberaad wordt diezelfde avond bekend wie in 2023 de eer te beurt valt Stadsdichter van Beverwijk te zijn. Je neemt dan een jaar lang de temperatuur op van Beverwijk en omstreken en verrast ons elke twee maanden met een scherp gedicht.

De stadsdichterverkiezingen worden voor je georganiseerd door Bibliotheek IJmond Noord.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing