DEM brengt grote vernieuwingen in jeugdvoetbal
BEVERWIJK - Met ingang van dit seizoen start DEM met een KNVB-pilot waarbij tal van vernieuwingen worden doorgevoerd. Paul Bijok (Technische Commissie selectieteams onderbouw) en Yannick Groot (coördinator trainers & opleidingen) ondersteunen de selectieteams van de onderbouw: bij DEM heten deze teams sinds dit jaar JO-08 t/m JO-13.
De selectieteams van de onderbouw beginnen met extra techniek training. Over de hele breedte willen wij de basistechniek nog meer omhoog brengen, technische basiskwaliteiten zijn: balaanname, inspelen, kaatsen, tweebenigheid. Technische aspecten die juist geschikt zijn om in de jongste jeugd aan te leren.
Wiel Coerver-methode
Deze techniektraining is gebaseerd op de leer van oud-voetballeermeester Wiel Coerver, en het gaat dan om meer dan alleen kappen en draaien. De Wiel Coerver-methode richt zich met name op het verbeteren van de voetbaltechniek. Er wordt getraind op het aanleren van een totale balcontrole, één-tegen-één situaties, richting veranderingen en het passeren en domineren van je tegenstander. Veel (bal)handelingen tijdens een techniektraining, op hoge intensiteit, beginnend bij de basis en uitbouwen naar tweebenigheid. De bedoeling is om dit bij R.K.V.V. DEM breed uit te dragen en daarom nodigen wij de trainers van de lagere teams ook uit om mee te kijken om dit ook in bij de lagere teams in de praktijk te brengen.
Twin Games
DEM start ook met de Twin Games. In deze vernieuwde spelvorm komen spelers meer aan de bal. Twin-Games is een van de onderdelen die gaat over de verbetering van talentontwikkeling bij jeugdspelers. De achterliggende gedachte is dat jeugdspelers aan te weinig balcontacten toekomen omdat er op grotere velden wordt gespeeld. Doordat je het eigen elftal en dat van de tegenstander als het ware splitst, krijg je twee wedstrijdjes op een kwart veld, naast elkaar. Vandaar: Twin Games. Na 2 x 12 minuten wordt van veld gewisseld. De ruimtes worden daardoor een stuk kleiner. Door de spelers op verschillende posities te laten spelen (volleybal-roulatie) komen ze in verschillende situaties terecht, waar ze zelf een oplossing voor dienen te vinden. Het komt de speelsnelheid en de ontwikkeling van technische basisvaardigheden ten goede. Uit onderzoek blijkt dat een speler bij 7x7 voetbal gemiddeld 30 balcontacten heeft per wedstrijd. Bij 6x6 is dat al 50 en bij 5x5 zelfs 80.