DEM vraagt verklaring omtrent gedrag

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Jonge kinderen zijn kwetsbaar. Dat blijkt nog maar al te vaak uit krantenberichten waarin die vrees bevestigd wordt. Om onze jongere sporters een zo veilig mogelijke omgeving te bieden, vraagt DEM als een van de eerste sportverenigingen in onze regio, van betrokken trainers, leiders en andere vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag.

 

De door de vrijwilligers, leiders en trainers aan te vragen verklaring is gratis en wordt – zonder enige tussenkomst van lokale autoriteiten - verstrekt door het ministerie van Justitie. Een VOG-verklaring is een officiële verklaring van het Ministerie van Justitie waarin staat dat er geen zaken uit iemands verleden zijn die bezwaarlijk zijn voor de functie die wordt of gaat worden vervuld. Bij DEM zal deze VOG-verklaring als eerste worden gevraagd aan alle trainers, leiders en overige vrijwilligers die direct betrokken zijn bij de sportbeoefening van jonge kinderen. Bij de aanvraag is geheimhouding gewaarborgd door de inzet en betrokkenheid van de DEM-vertrouwenspersoon, huisarts Gerard De Bruijn. Om het goede voorbeeld te geven heeft het gehele zittende Algemeen Bestuur van DEM de verklaring al eerder aangevraagd en gekregen.

 

Bescherming

De door de rijksoverheid af te geven VOG-verklaring biedt vrijwilligers een vorm van bescherming en geeft de betrokken club ook zekerheid omtrent het verleden van de vrijwilliger. Zo ontstaat als vanzelf een win-winsituatie. Het NOC/NSF heeft speciaal voor dit doel een regeling in het leven geroepen waarvan sportclubs gratis gebruik kunnen maken. Het Algemeen Bestuur van DEM is van mening dat de vereniging met deze stap jonge sporters nog beter kan beschermen. Al biedt de verklaring geen eeuwige garantie, DEM zet hiermee een flinke stap in de goede richting ter bescherming van de nog (zeer) jonge sporters. In totaal vragen bij DEM ongeveer 100 vrijwilligers een VOG aan bij het ministerie van Justitie.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing