Derde Expeditie Juttersgeluk van start

Door: Ab Jenema

IJMOND - Op 1 april ging de derde Expeditie Juttersgeluk van start. De hele maand april zullen mensen voor wie een 'gewone' baan (nog) niet zo heel gewoon is, de Noordzeestranden van Sluis tot en met Delfzijl schoon jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland/België en VNG International een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Op 13 april tussen 10 en 12 uur komt de expeditie langs in de gemeente Beverwijk. In paviljoen Sunsea Bar in Wijk aan Zee zal wethouder Van Weel de deelnemers welkom heten. Strand Wijk aan Zee, strandopgang Zwaanstraat, linksaf.

Tijdens Expeditie Juttersgeluk gaan mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Suzanne Klaassen van Juttersgeluk: “Strandjutten is een mooie manier om samen aan een duurzame toekomst te werken. Het strand plasticvrij maken is een zinvolle dagbesteding die mensen zelfvertrouwen en meer eigen waarde geeft. Meedoen is belangrijk, juist voor mensen die moeite hebben om mee te komen in de maatschappij.”

Samenwerking
Vanwege de vergaande decentralisatie in de zorg, is Stichting Juttersgeluk de samenwerking aangegaan met KIMO Nederland/België en VNG International. De expeditie draagt ook bij aan de VNG-campagne Gemeenten4GlobalGoals. De Global Goals vormen een integrale agenda voor het bestrijden van armoede, de bescherming van de planeet en welvaart voor allen. Jan van Zanen, voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten: “Expeditie Juttersgeluk is een prachtig voorbeeld van hoe de Global Goals lokaal invulling krijgen en dat iedereen daaraan mee kan doen. De komende 15 jaar werken landen in de hele wereld aan de realisatie van deze opvolgers van de Millenniumdoelen. “

Derde Expeditie groter dan ooit
Expeditie Juttersgeluk is in 3 jaar tijd een jaarlijks terugkerend evenement geworden; in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. In 2017 doen 27 van de totaal 32 kustgemeenten mee en er helpen meer dan 700 deelnemers uit het hele kustgebied mee om het strand afvalvrij te maken.

Zinvol én gezellig
Elke expeditie dag verloopt volgens een vast programma: de deelnemers worden ontvangen met koffie en taart in een strandpaviljoen en worden welkom geheten door de wethouder. Juttersgeluk legt uit hoe je afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft. Van het afval worden in het upcycle atelier mooie producten gemaakt. Wil je een keer kijken hoe dat in zijn werk gaat, kom dan op donderdag13 april tussen 14.00 en 17.00 uur naar het open atelier op de Tetterodeweg 27a in Overveen.

http://www.juttersgeluk.nl/expeditie/expeditie-juttersgeluk-2017

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing