Digitaal stemkompas over cultuur gelanceerd

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Wie wil weten hoe de politieke partijen in Beverwijk denken over kunst en cultuur kan vanaf vandaag de cultuurwijzer raadplegen. De cultuurwijzer is een website die vergelijkbaar is met de stemwijzer. Op basis van 15 stellingen geeft de website aan welke politieke partij de visie van de gebruiker op kunst en cultuur het dichtst benadert.

Het initiatief om de cultuurwijzer, een landelijk initiatief van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD), in Beverwijk te lanceren komt van de directies van het Kennemer Theater, het Centrum voor de Kunsten Beverwijk en vestiging Beverwijk van Bibliotheek IJmond-Noord. De drie culturele instellingen willen hiermee het belang van kunst en cultuur in de maatschappij benadrukken. ,,Kunst en cultuur lijkt zo vanzelfsprekend te zijn, maar dat is het niet. Vaak wordt er in de verkiezingscampagnes niet over gesproken, wij willen het onderwerp juist onder de aandacht brengen'', zo stellen de initiatiefnemers. Vijf van de zeven politieke partijen in Beverwijk hebben hun mening gegeven over de vijftien stellingen. De andere twee partijen, Democraten Beverwijk en Gemeentebelangen, kunnen in een later stadium alsnog hun mening kenbaar maken, die zal dan worden meegenomen in het totaal.

Stellingen als 'De leefbaarheid in Beverwijk hangt in belangrijke mate af van de aanwezige culturele voorzieningen', 'De gemeente Beverwijk benut kunst en cultuur goed in de promotie van Beverwijk' en 'Beverwijk is koploper in de regio op het gebied van kunst en cultuur' moeten door de gebruikers van de cultuurwijzer worden beoordeeld. Aan het eind van de vijftien stellingen berekent de website welke partij de mening van de gebruiker het dichtst benadert. Ook verschijnt dan de cultuurparagraaf uit het verkiezingsprogramma van die partij in beeld. Door op de andere partijen te klikken kan vervolgens ook de cultuurparagraaf van die partijen worden bekeken. Volgens directeur Arjaen Kersten van het Kennemer Theater zou het een goed idee zijn om de komende jaren het cultuurbeleid in de gemeente Beverwijk opnieuw tegen het licht te houden. Het huidige beleid is ruim tien jaar geleden geschreven en behoeft wat hem betreft een update.

Zelf de cultuurwijzer proberen? Surf naar beverwijk.decultuurwijzer.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing