Digitale hulpwijzer van de IJmond uitgebreid met de vraagwijzer

Door: Jan Pronk

IJMOND - Om inwoners en zorgprofessionals in de IJmond beter te ondersteunen hebben de gemeenten Beverwijk en Velsen de digitale hulpwijzer uitgebreid met een extra onderdeel: de vraagwijzer.

De vraagwijzer geeft informatie over organisaties die binnen de betreffende gemeente werken op het terrein van wonen, welzijn en zorg, jeugd en gezin en werk en inkomen. De vraagwijzer werkt met een vraaggestuurde navigatie waarbij alle benodigde informatie op één pagina in blokken wordt weergegeven. Dat maakt zoeken nog makkelijker en verdwalen kan niet meer. De vraagwijzers zijn te bezoeken via www.beverwijkwijzer.nl/vraagwijzer en www.velsenwijzer.nl/vraagwijzer.

Laaggeletterdheid in Nederland

Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd. Vaak hebben ze dan ook beperkte digitale vaardigheden. Omgaan met een computer of een smartphone is dan lastig. De vraagwijzer is geschreven in heldere taal, opgedeeld in blokken en maakt gebruik van duidelijke beelden. Zo proberen we drempels weg te nemen en zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen.

Wethouder Hanneke Niele: “Meedoen maakt het leven leuker. De vraagwijzer zorgt ervoor dat ook laaggeletterden toegang hebben tot de juiste informatie. Want iedereen in Beverwijk moet mee kunnen doen aan activiteiten en gebruik kunnen maken van regelingen voor zorg en ondersteuning.”

Wethouder Marianne Steijn: “De vraagwijzer speelt in op de behoefte van inwoners. Om op de hoogte te blijven, moeten zij vaak online het antwoord vinden op hun vraag. En daar gaat het weleens mis. Een grote brij aan informatie overrompelt hen en ontmoedigt om verder te zoeken. Dat lossen wij met de vraagwijzer op door in plaats van veel tekst te gebruiken, buttons met afbeeldingen in te zetten. Inwoners zijn op deze manier slechts een paar klikken verwijderd van het antwoord op hun vraag.”

Het aanbod blijft hetzelfde

Het aanbod op de website is niet veranderd. Inwoners en zorgprofessionals kunnen onverminderd terecht voor informatie over zorg en ondersteuning, opvoeding en gezin, gezond blijven of wonen en huishouden. Van fysiotherapeut tot verzorgingshuis, van damclub tot dagactiviteitencentrum en van loopbaancoach tot opvoeddeskundige. Op de website is alles terug te vinden in uw buurt, binnen de gemeente of de regio.

Samenwerking

De website is een samenwerking tussen professionals, medewerkers vanuit de wijkteams van de gemeenten Beverwijk en Velsen. Het platform moet inwoners en professionals zo goed mogelijk ondersteunen bij het beantwoorden van hun vragen rond zorg en participatie.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing