Dodenherdenking in Beverwijk

Door: Jan Pronk

Foto : Zangeres Levy Pletting

Jaarrede

 

BEVERWIJK - De Stichting 4 mei Beverwijk organiseert ook dit jaar weer een Dodenherdenking op het Westerhoutplein en op begraafplaats Duinrust. De bijeenkomst op het Westerhoutplein, bij het Bevrijdingsmonument begint om 18.30 uur, die op Duinrust om 19.15 uur.

Belangstellenden zijn van harte welkom.

De herdenking op het Westerhoutplein is vooral een gelegenheid om kransen en bloemen te leggen. Het monument van Gerrit Bolhuis is geadopteerd door leerlingen van de Bethelschool. Enkele leerlingen van deze school leggen bloemen en dragen zelfgeschreven gedichten voor.  Scouts van de Admiraal van Kinsbergengroep, Die Wijcker Duinjaghers en Wiawaha verlenen hun medewerking. Namens het gemeentebestuur van Beverwijk legt loco-burgemeester Ali Bal een krans, gevolgd door Corine Bart en Wim Spruit, namens het bestuur van de Stichting 4 mei Beverwijk. Vertegenwoordigers van alle politieke partijen in de Beverwijkse gemeenteraad leggen bloemen, aansluitend gevolgd door afgevaardigden van het Castor College, de Turkse gemeenschap in Beverwijk, Raad van Kerken IJmond-Noord, afgevaardigden van andere organisaties en burgers.

Op begraafplaats Duinrust vindt een uitvoerig herdenkingsprogramma plaats. De jaarrede wordt uitgesproken door de geboren Beverwijker Hans Romeyn, oud-wethouder van Velsen en oud-burgemeester van Heiloo. Klassiek zangeres Levy Pletting zingt een drietal composities en stadsdichter Mattijs Reinen draagt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Ook enkele leerlingen van het Castor College lezen hun gedichten voor.

Tegen achten lopen de bezoekers richting het grasperk bij de oude ingang van Duinrust, waar hoornblazer Marjolein Niele de Taptoe ten gehore zal brengen. Bij de oorlogsgraven staan vertegenwoordigers opgesteld van de scouting van Beverwijk.  

De bijeenkomst wordt afgesloten met een korte toespraak van loco-burgemeester Ali Bal.  

Met een stille tocht langs de oorlogsgraven en het Joods Namenmonument Beverwijk komt de herdenking ten einde. Ter afsluiting is er koffie en thee in de koffiekamer van Duinrust.  

Het programma op Duinrust wordt live uitgezonden door Radio Beverwijk.  Voor meer informatie: zie de nieuwe website www.4meibeverwijk.nl    

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing