Dodenherdenking op Duinrust met Tata Steel Orkest en spreker Jan de Wildt

Door: Jan Pronk

Het bevrijdingsmonument op het Westerhoutplein, gemaakt door Gerrit Bolhuis, dateert uit 1949. (Foto T-J. Tabak)

BEVERWIJK – De Dodenherdenking op zaterdag 4 mei vindt in de avonduren plaats op het Westerhoutplein (18.30 uur) en op begraafplaats Duinrust (19.30 uur).
Op het Westerhoutplein worden bij het bevrijdingsmonument kransen en bloemen gelegd door onder meer vertegenwoordigers van de gemeente, politieke partijen, Stichting 4 mei Beverwijk, Raad van Kerken IJmond, Turkse gemeenschap Beverwijk en de Scouting Beverwijk.

Scouts van de Admiraal van Kinsbergengroep, Die Wijck aan Duinjaghers en Wiawaha staan opgesteld bij het monument en assisteren bij de bloemlegging. Leerlingen van de Bethelschool, die het monument hebben geadopteerd, dragen gedichten voor.
Traditiegetrouw vindt de grootste bijeenkomst op 4 mei plaats op begraafplaats Duinrust. Dit jaar niet in de aula - die is gesloten vanwege asbest - maar in een grote paviljoentent bij de ingang van de oude begraafplaats, Bankenlaan.
Daar zal de oud-gemeentesecretaris van Beverwijk Jan de Wildt uit Wijk aan Zee de jaarrede uitspreken en wordt er gemusiceerd door het houtensemble van het Tata Steel Orkest. In en nabij de tent op Duinrust dragen leerlingen van het Kennemer College zelfgeschreven gedichten voor. Ook stadsdichter Isa van Klaveren brengt een eigen gedicht en burgemeester Martijn Smit houdt na de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus een korte slottoespraak.
Aansluitend vindt de stille tocht plaats langs de graven ‘van hen die voor onze vrijheid hun leven lieten’. Bij de oorlogsgraven staan tientallen scouts opgesteld. Tot slot is er een samenzijn met koffie, thee en frisdrank n de koffiekamer op Duinrust.
Radio Beverwijk zendt de herdenking op Duinrust live uit.
De herdenkingen op het Westerhoutplein en op begraafplaats Duinrust worden georganiseerd door de Stichting 4 mei Beverwijk. Meer informatie over de stichting: website www.4meibeverwijk.nl Reacties en suggesties: [email protected]

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing