Door corona minder inkomen en moeite om woonkosten te betalen? Misschien komt u in aanmerking voor TONK

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK – Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten(TONK).

Wat is de TONK?
Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek en de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?
U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:

• U heeft in januari 2021 ten minste 30% minder inkomen dan in januari 2020

• Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.

• Uw inkomen zal de komende maanden naar verwachting niet stijgen.

• U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent

• De kosten van uw huur of hypotheek en de rekeningen voor gas, water-en elektriciteit en dergelijke bedragen samen 40% of meer van uw (gezamenlijke) netto inkomen op dit moment.

TONK als laatste mogelijkheid
Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals huurtoeslag? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering. Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?
Dat hangt af van uw situatie. Om de hoogte van de TONK-uitkering te berekenen kijken we naar:

• de hoogte van uw (woon)kosten;

• uw inkomen op dit moment;

• De hoogte van de tegemoetkoming is gelijk aan het bedrag aan woonlasten minus 40% van het netto inkomen.

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?
U kunt de TONK uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft. U kunt tot uiterlijk 1 augustus 2021 een aanvraag indienen voor een TONK uitkering over de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021.

Hoe aanvragen?
Om de TONK-uitkering aan te vragen moet u het aanvraagformulier invullen. Dat vindt u op corona.beverwijk.nl/tonk

Vul dit formulier helemaal en naar waarheid in. Stuur ook de gevraagde gegevens mee. Heeft u het formulier volledig ingevuld, alle gevraagde gegevens ingeleverd en zijn er geen bijzonderheden? Dan krijgt u zo snel mogelijk bericht over uw aanvraag.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing