Drie trotse eenlingen

Door: Ab Jenema

IJmond - Eenlingen, dat zijn toch kalveren die nog wankel op hun pootjes staan? Of eenzelvige types. Golven die op lange afstand hun vorm behouden? Zeker, maar er is meer. De nieuwe KEK-expositie ‘Eenlingen’ van Ada Leenheer, Jim van der Eng en Anja van Wijgerden richt zich op trotse wezens, van planeten en mensen tot zeewiertjes.  In hun dooie eentje zijn deze wezens gevoeliger dan dat zij in groter verband zouden opereren, maar juist door hun solitaire 'bestaan' leggen zij een ongewone schoonheid aan de dag.

Jim van der Eng, Anja van Wijgerden en Ada Leenheer exposeren alle drie totaal verschillende kunstwerken. Van der Eng toont zijn haiku’s, Leenheer haar installaties en Van Wijgerden haar inkttekeningen. Wat hen dan bindt? Hun woon- of werkplaats IJmuiden, hun originele kijk én hun fascinatie voor eenlingen. Een mix die nieuwsgierig maakt.

Beroepsfotograaf Anja van Wijgerden portretteert in haar studio in het havengebied van IJmuiden bekende Nederlanders en leden van het koninklijk huis. In de vrije uren die haar resten, maakt ze vrij werk zoals de grote sobere inkttekeningen voor deze KEK-tentoonstelling. Collega-kunstenaar Ada Leenheer maakt sinds haar opleiding aan de Rietveld Academie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten vooral vrij werk. Daarnaast doceert zij en en is ze sinds 2012 de drijvende kracht achter het Zeehavenatelier in IJmuiden. Ada toont voor KEK ‘duistere installaties met herrie en de zachtheid van sneeuw’. Van brons, papier, suiker of blik. Dichter Jim van der Eng maakt Haiku’s die op de KEK-tentoonstelling op een verrassende en speelse wijze worden gepresenteerd. Deze Japanse dichtvorm staat de beoefenaars slechts drie regels toe, hetgeen hen tot inventieve en creatieve vondsten dwingt. De drie IJmuidenaren tonen je samen hun verfrissende kijk op het fenomeen ‘eenlingen’ en trekken je zachtjes maar vastberaden een andere wereld in. Hoe alles – installaties, inkttekeningen en Haiku’s – met elkaar gaat rijmen, is spannend. Maar vast staat dat de afzonderlijke kunstwerken niet als los zand aan elkaar hangen. Het thema ‘Eenlingen’ houdt ze stevig bijeen.

Eenlingen, van 2 mei tot 3 juni bij KEK. De opening is zaterdag 6 mei om 16 uur, zoals altijd in de bovenruimte van het gebouw waarin de bieb, het Centrum van de Kunsten en het Kennemer Theater huizen en waar KEK zijn eigen expositieruimte leidt. Openingstijden lopen synchroon met de opening van het Kennemer Theater. Meer info? Zie: www.kekbeverwijk.nl of de fb-pagina.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing