Dubbele slaagkans bij rookstoppoli RKZ

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - De kans op blijvend stoppen met roken is op de rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in groepsverband twee keer zo groot als elders. Dat blijkt als de cijfers van één jaar begeleiding door de rookstoppoli worden afgezet tegen cijfers uit internationale studies.

Op de rookstoppoli bieden rookstopcoaches en longartsen begeleiding en eventueel medicijnen om rustig te kunnen afkicken van het roken. Op de rookstoppoli leer je waarom je rookt en op welke momenten.  Er wordt gebruik gemaakt van motiverende gesprekken en bewezen technieken om motivatie en zelfvertrouwen te versterken. Dat vergroot de kans om blijvend te stoppen aanzienlijk.

Na een jaar blijkt 50 procent nog steeds gestopt te zijn. In grote internationale studies naar andere situaties waarin rokers maximaal worden begeleid, ligt dat rond de 24 procent. De longartsen die aan de rookstoppoli zijn verbonden, Pauline Dekker en Wanda de Kanter, zijn door Stivoro begin dit jaar uitgeroepen tot de beste behandelaars bij takaksverslaving.

Wie ook wil stoppen kan terecht bij de huisarts. Gaat dat niet dan is de rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis het goede adres. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig.

Vanaf 1 januari 2013 worden zowel medicijnen als begeleiding bij stoppen met roken weer vergoed door de zorgverzekering. Wie in 2013 geen sigaret meer op wil steken kan nu al,  na overleg met de huisarts, contact opnemen met de rookstoppoli om met de voorbereidingen te beginnen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing