Duik in de geschiedenis van de vakbeweging IJmond

Door: Jan Pronk

IJMOND - Van september 2017 tot april 2018 organiseert Lokaal FNV IJmond een cyclus van 6 bijeenkomsten over de geschiedenis van de vakbeweging en de sociale strijd in de IJmond.
Op dinsdag 19 september, 19:30 uur, geeft vakbondshistoricus Dr. Sjaak van der Velden in buurtcentrum De Brulboei een lezing over de vroegste geschiedenis van de vakbeweging in Nederland. Hij bespreekt de ontwikkelingen van die vakbeweging tussen 1865, de aanleg van het Noordzee kanaal, en de Eerste Wereldoorlog. Een tijdvak waarin belangrijke verworvenheden worden gerealiseerd. Denk aan het kinderwetje en de woningwet. Ook de 8-urige werkdag komt op de agenda. 

De arbeiders die het kanaal voor een groot deel met de hand uitgraven, komen van heinde en ver om hier een bestaan op te bouwen. Hen bleef weinig bespaard. Mede door hun armoedig bestaan zijn ze kwetsbaar voor slopende ziektes en epidemieën als de cholera en de pest. Werkonderbrekingen waren bij de kanaalgravers aan de orde van de dag. Die waren ook dikwijls nodig om de bestaande afspraken gestand te doen en uitbetaling van het loon af te dwingen. Soms komen de sociale spanningen tot uitbarsting in opstanden waarin het er hard aan toe ging. De woede richt zich snel op gehate opzichters in dienst van Engelse aannemers. Als ook nog één van de arbeiders, Leendert Jan Griekspoor, wordt doodgeschoten dan slaat de vlam in de pan en stort de menigte op de Aannemer Marrs. Slechts door ingrijpen van de veldwachter overleeft Marrs de aanslag ternauwernood, maar het landhuis wordt tot de grond toe afgebrand. 

Dinsdag 19 september, Buurtcentrum De Brulboei, Kanaalstraat 166 in IJmuiden. Aanvang 19:30 uur, zaal open: 19:00 uur. Toegang en kopje koffie zijn gratis. Voor meer informatie: 06 29601920 of www.lokaalfnv.nl/regio/ijmond. 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing