Duik in de geschiedenis van de vakbeweging

Door: Ab Jenema

IJMOND - Van september 2017 tot april 2018 organiseert Lokaal FNV IJmond een cyclus van 6 bijeenkomsten over de geschiedenis van de vakbeweging en de sociale strijd in de IJmond.

Op dinsdag 17 oktober, 19:30 uur, spreekt opnieuw vakbondshistoricus Dr. Sjaak van der Velden. Dan gaat hij in op de ontwikkelingen tussen de eerste en de tweede wereldoorlog, met aandacht voor de onrust in de visserij en de industrie bij de Hoogovens en de Papierfabriek. Na de verschrikkingen van de 1e Wereldoorlog is er een krachtige beweging om de arbeidsverhoudingen anders en beter te regelen. Zo wordt de 8-urige werkdag een feit en komen regelingen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid tot stand. Maar in de visserij wordt elke verbetering zwaar bevochten en ook dan weer voortdurend door de reders op losse schroeven gezet. Voor die reders was niets te gek. Zelfs de NSB werd ingezet om stakingen te breken. Logisch dat syndicale groepen het regelmatig aan de stok hadden met dit tuig. Ook boven het kanaal kregen de vakbonden voet aan de grond bij de Papierfabriek en de Hoogovens.

In september besprak Van der Velden al over het ontstaan van de eerste vakbonden in Nederland en over de aanleg van het Noordzeekanaal vanaf 1870, de visserij en de start van de industrialisatie. In november staan we stil bij de strijd tegen het fascisme. In februari en maart ’18 belichten we de situatie bij de Hoogovens en de strijd van en in de thuiszorg, om in april af te sluiten met een discussie over de invulling van het lokale vakbondswerk.

Duik in de geschiedenis van de vakbeweging en de sociale strijd in de IJmond!

In verband met de grote belangstelling voor de lezingen is omgezien naar een grotere ruimte. In afwijking tot eerdere berichten zullen de lezingen niet in de Brulboei maar in het Zee- en Havenmuseum worden gehouden, Havenkade 55 in IJmuiden. Aanvang: 19:30 uur. Zaal open: 19:00 uur. Toegang en kopje koffie is gratis. Voor meer informatie: http://lokaalfnv.nl/regio/ijmond  Voor aanmeldingen: 06 29601920.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing