Duizenden lieveheersbeestjes losgelaten om plakkerige luizen Beverwijk te vermorselen

Door: Ron Toekook

Alles plakt in de Beverwijkse straten: de raamkozijnen, de auto's, de grond onder je voeten. Ook in de Laan van Kanaän is het weer zo ver. Bladluizen hebben vrij spel in de hoge bomen langs de laan en poepen de boel onder, waardoor het overal een kleverige bende wordt. Buurtbewoner Gerie Bohm weet wel een oplossing. "De gemeente moet net als een paar jaar geleden lieveheersbeestjes loslaten. Dat hoeft toch niet zo'n drama te wezen?" Maar dát gaat voorlopig niet gebeuren.

Hoewel Gerie ervan overtuigd is dat de bladluisverslindende lieveheersbeestjes het verschil kunnen maken, is de gemeente daar niet zo zeker van: "Ze helpen wel, maar ook weer niet zo veel. Dan is het duur om in veel straten in Beverwijk twee zakjes larven per boom op te hangen."

De gemeente zegt ernaar te streven op langere termijn 'de biodiversiteit weer wat groter te maken'. Dat moet gaan helpen tegen de poepende luizen in de pels. "Ook vogels eten de bladluizen op, bijvoorbeeld. Maar het vergroten van de biodiversiteit is moeilijk en zal nog wel even duren", denkt een woordvoerder.

Aan de bomen ligt het niet
Bomen weghalen is in ieder geval geen optie, vindt Gerie. "Nee, dat zullen sommige mensen wel willen. Maar die zijn juist mooi en zorgen nog voor een beetje schaduw in de straat. Aan de bomen ligt het niet."

Toch begrijpt ze niet helemaal dat de gemeente geen maatregelen neemt: "Tot een jaar of vijf, zes geleden deden ze dat nog wel."

 

Bron: NHNieuws

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing