E-health activiteiten in het RKZ

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - In de e-healthweek, van 20 t/m 26 januari, krijgen e-health activiteiten  in de zorg extra aandacht. Ook in het RKZ maken we gebruik van digitale ondersteuning voor de zorg en behandeling van onze patiënten. Weten hoe we dat doen? Een greep uit onze e-health toepassingen:

App helpt COPD-patiënten

RKZ-patiënten met chronische COPD gaan vanaf februari thuis hun klachten bijhouden op een tablet. De app op hun tablet geeft de patiënten ook informatie over hun ziekte, leef adviezen en tips bij klachten. Verslechtert hun situatie? Dan neemt de longverpleegkundige van VIVA Thuiszorg contact met ze op via beeldbellen of ze komt bij hen thuis. Zo nodig wordt ook de longverpleegkundige van het RKZ ingeschakeld. Longarts Erik Kapteijns: “We gaan deze patiënten intensiever behandelen zonder dat ze vaker naar de polikliniek hoeven te komen. Door eerder in te grijpen, maken patiënten minder aanvallen door en krijgen ze een stabieler ziekteverloop.”

Digitale intake bij maag- en darmonderzoek

Mensen die een maag- of darmonderzoek moeten ondergaan, kunnen de intake-vragenlijst van de arts binnenkort digitaal aanleveren. Voorheen moesten ze daarvoor langskomen in het ziekenhuis.  Doet u mee met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker? Dan vragen we u wel langs te komen voor een intake; dit is verplicht door de overheid.

Zwangeren maken thuis een CTG-scan

Zwangeren die over tijd zijn, diabetes hebben of gecontroleerd worden omdat hun baby een groeivertraging heeft, komen nu om de dag naar het ziekenhuis voor het maken van een CTG-scan. In februari krijgen deze vrouwen de mogelijkheid om thuis een CTG te maken om de hartslag van de baby te controleren. Zij krijgen een iPad en een meetapparaatje mee naar huis. De klinisch verloskundige in het RKZ kijkt live mee en beoordeelt de resultaten. 

Uitslagen en correspondentie inzien

Vanaf februari biedt het persoonlijke elektronisch patiëntendossier meer mogelijkheden. Patiënten kunnen in hun dossier afspraken wijzigen, uitslagen van onderzoeken inzien en meelezen met de correspondentie van hun behandelaar. Via www.mijn.rkz.nl krijg u toegang tot uw patiëntendossier. Inloggen gaat met uw DigiD.

Afleiding en pijnbestrijding met VR-bril

Kinderen en volwassenen die voor de behandeling van hun brandwonden naar het ziekenhuis komen, kunnen tijdens de behandeling een VR-bril opzetten. Via de films op de VR-brillen lopen de patiënten door dierenpark Wildlife in Emmen of roetsjen ze per kabelbaan door New York. Genoeg afleiding om de pijn van de verbandwissels naar de achtergrond te verdringen.

E-health Week 2018

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Platform voor de InformatieSamenleving organiseren van 20 t/m 26 januari 2018 de e-healthweek. Samen met partners willen ze zoveel mogelijk Nederlanders met e-health in contact brengen. Op www.ehealthweek.net vindt u een landelijk overzicht van alle activiteiten.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing