Een dikke 8 voor vrijwilligerswerk!

Door: Cor Beumer

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de samenleving en ook in de toekomst heel hard nodig. Zonder inzet van vrijwilligers kunnen veel voorzieningen niet bestaan en wordt de zorg onbetaalbaar. Vrijwillige inzet gebeurt zonder inmenging van de overheid, maar de gemeente heeft wel als taak het vrijwilligerswerk te ondersteunen. Om die reden willen de gemeenten Beverwijk en Heemskerk weten wat vrijwilligers belangrijk vinden en of zij belemmeringen ondervinden bij het uitvoeren van het vrijwilligerswerk. Ook is hen gevraagd naar ideeën om de vrijwillige inzet te stimuleren. Beverwijk zal de resultaten van het onderzoek betrekken bij de ontwikkeling van het vrijwilligersbeleid.

In totaal gaven 326 Beverwijkse vrijwilligers hun mening. De meeste zijn tussen de 50 en 64 jaar. Een groot aantal is met (vervroegd) pensioen. Veel van deze vrijwilligers werken 4 tot 8 uur per week en 20% zelfs 8 uur of meer. De meesten (30%) zijn actief in de zorg- en hulpverlening en daarna volgen welzijn en sociaal cultureel werk (21%) en sport (20%).

Vrijwilligers houden van duidelijke afspraken en willen graag betrokken zijn bij de inhoud van het werk. Ook een leuk team, het delen van kennis en ervaring en begeleiding en ondersteuning zijn belangrijke aspecten van het vrijwilligerswerk. En niet te vergeten een vergoeding voor reiskosten, een onkostenvergoeding en een certificaat ter bevestiging van de inzet.

De gemeente Beverwijk en Heemsker danken alle mensen die de vragenlijst hebben ingevuld. Zeven deelnemers uit Beverwijk en zeven uit Heemskerk zijn uitgeloot uit alle deelnemers, die aan de loting wilden meedoen. Zij hebben op 7 juni een bioscoopbon gekregen uit handen van de wethouders Haydar Erol en Odd Wagner.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing