Eerste cliënt van Odion aan de slag bij Karwei Beverwijk

Door: Ab Jenema

Foto: Yvon Koster

 

Vanaf vandaag kunnen bezoekers van Karwei in Beverwijk nieuwe gezichten in de winkel aantreffen. Het zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die onder begeleiding van zorgorganisatie Odion nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Op deze manier kunnen zij zich verder ontwikkelen, op weg naar een al dan niet betaalde baan buiten Odion.

Odion vindt dat iedereen op een zinvolle manier moet kunnen meedoen in de samenleving op een manier die past bij zijn of haar wensen, behoeften en mogelijkheden. Om dit te realiseren heeft Odion een aantal leer- en ontwikkelplekken binnen en buiten de organisatie. Mensen die door een (licht) verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kunnen daar de kennis en (werk)ervaring opdoen die zij nodig hebben om te komen waar zij willen zijn. Vanaf nu is bouwmarkt Karwei in Beverwijk zo’n leer- en ontwikkelplek geworden.

Sociaal betrokken
Mathijs Afman, kwartiermaker IJmond bij Odion vertelt: “Odion heeft al een succesvolle samenwerking met Karwei Zaandam. Toen wij op 1 januari 2023 hoorden dat we ook in het gebied IJmond activiteiten konden gaan starten, hebben wij contact gelegd met het filiaal in Beverwijk. Daar stonden ze meteen open voor onze mensen, geweldig dat Karwei zo sociaal betrokken is. Toeval wil dat de teamleider van Beverwijk eerder werkzaam was in het filiaal in Zaandam. Hem hoefden we dus niets meer uit te leggen en zo hadden we de plannen snel rond.”

Ontwikkelvraag
Net als veel bedrijven ervaart Karwei Beverwijk de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor blijven soms taken liggen. “De mensen die onder begeleiding van Odion aan het werk gaan in de winkel, pakken juist déze werkzaamheden op”, vertelt Mathijs. “Dan kun je denken aan producten aanvullen en spiegelen, stickeren en de winkel netjes houden: eigenlijk alles waardoor het prettig winkelen is voor de klanten. Wie wat doet, hangt af van de ontwikkelvraag van de persoon in kwestie. Heeft iemand de ambitie om bijvoorbeeld in een kledingzaak te werken, dan leggen we de nadruk op het oefenen in klantvriendelijkheid. Wil iemand graag in een magazijn aan de slag, dan kan hij of zij hier oefenen met pomp- en steekwagens. Wie zover is om aan de slag te gaan buiten Odion, kan op zoek naar een al dan niet betaalde baan, samen met een jobcoach van Odibaan, onderdeel van Odion. Door de krapte op de arbeidsmarkt liggen hiervoor momenteel betere kansen dan ooit.”

Primos Sport
Het plan van Odion is om meer van dergelijke leer- en ontwikkelplekken te vinden. “Deze maand zijn we de samenwerking aangegaan met padel- en tenniscentrum Primos Sport in Beverwijk”, vertelt Mathijs enthousiast. “Daar gaan mensen onder onze begeleiding onder meer assisteren bij kantinewerkzaamheden en de verhuur van materiaal.” Door de samenwerking met Karwei en Primos Sport heeft Odion nu zestien ervaringsplekken per dagdeel. De eerste medewerkers die op deze manier aan de slag willen, hebben zich inmiddels gemeld.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing