Eerste zeekabel voor windpark Hollandse Kust (west Alpha) gelegd tot aan 'stopcontact' van TenneT op zee

Door: Jan Pronk

HEEMSKERK/WIJK AAN ZEE – Met behulp van het kabellegschip Connector en het op afstand bestuurbare kabellegvoertuig UTV1200, heeft aannemer Jan de Nul Group + LS Cable & Systems voor TenneT de installatie van de eerste zeekabel voor 'west Alpha' afgerond. In de afgelopen weken is ruim zestig kilometer kabel in de zeebodem gelegd tussen het strand van Heemskerk en het onderstel (jacket) van het transformatorplatform op zee.

Met ruim zestig kilometer zeekabel aan boord verscheen het kabellegschip Connector uit de vloot van aannemer Jan de Nul medio december voor de kust van Heemskerk/Wijk aan Zee. Met dit kabeldeel is de eerste verbinding tot aan het 'stopcontact' voor Hollandse Kust (west Alpha) van TenneT gerealiseerd.

Afgedopt

Eerder vorig jaar trok Jan de Nul voor 'west Alpha' de twee zeekabels vanaf het strand van Heemskerk in de mantelbuizen onder de duinen door en werden de eerste kilometers kabels afgedopt in de zeebodem gelegd. Op zo'n vijf kilometer vanaf het strand haalde Jan de Nul medio december het afgedopte deel van de eerste kabel voor 'west Alpha' boven water. Aan boord van de Connector is het uiteinde vervolgens gekoppeld aan de kabel aan boord.

Draaitafel

Na de connectie door de Zuid-Koreaanse kabelfabrikant LS Cable & Systems is de kabel weer op de zeebodem gelegd. Tegelijkertijd verscheen het werkschip Adhémar de Saint-Venant van Jan de Nul voor de kust met aan boord het onbemande kabellegvoertuig de UTV1200. Zodra de Connector ging varen, wikkelde de kabel zich langzaam af van de grote draaitafel aan boord. Op korte afstand gevolgd door de Adhémar voor de besturing van de UTV1200, die de kabel vervolgens in de zeebodem legde.

Zuid-Korea

Medio augustus vorig jaar werd het stalen onderstel (jacket) voor het transformatorplatform van TenneT op 50 kilometer voor de kust van Egmond op Zee stevig op de zeebodem verankerd. Hier werd de eerste kabel de afgelopen dagen succesvol ingetrokken via het kabeldek. Komend voorjaar haalt Jan de Nul met behulp van het kabellegschip Isaac Newton het resterende deel voor de tweede zeekabel op in Zuid-Korea, zodat dit kabeldeel geïnstalleerd kan worden.

700 megawatt

Deze zomer laat TenneT de kant-en-klare bovenbouw (topside) op de jacket voor (west Alpha) plaatsen, zodat de netbeheerder via dit 'stopcontact' vanaf volgend jaar duurzame windenergie aan land kan brengen. Met een vermogen van 700 megawatt komt de hoeveelheid duurzame energie die aan land wordt gebracht overeen met 2,5 tot 3 procent van het huidige verbruik in Nederland.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing