Eerste zorgprofessional regio Kennemerland gevaccineerd

Door: Ab Jenema

IJMOND - De 45-jarige verpleeghuismedewerkster Janneke  van Zorggroep Reinalda is vandaag om 08.45 uur als eerste zorgprofessional uit de regio Kennemerland ingeënt met een coronavaccin. Op de priklocatie bij Schiphol kreeg ze het Pfizer-vaccin toegediend. De komende weken worden in de regio Kennemerland ongeveer 300 zorgmedewerkers per dag gevaccineerd.

Janneke werkt als verzorgende bij Zorggroep Reinalda in Haarlem. "Ik ben blij dat ik mij heb kunnen laten vaccineren, dat ik de eerste ben in de regio maakt het extra bijzonder. De afgelopen maanden zijn zwaar geweest voor mij, mijn collega’s en onze bewoners. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over het vaccin en ben blij dat ik hiermee een steentje bijdraag aan een betere bescherming voor elkaar.”

Bert van de Velden, Directeur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland: “Met de start van het vaccineren zetten we de volgende stap in het bestrijden van het coronavirus. Als meer mensen gevaccineerd zijn, kunnen we kwetsbaren beter beschermen en komen we stapje voor stapje in de buurt van meer vrijheden. Tegelijkertijd is het belangrijk om te benadrukken dat we er nog niet zijn. Vaccineren is nu alleen van grote waarde als het gecombineerd wordt met het naleven van de maatregelen.”

Na de verpleeghuismedewerkers volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg, die ook het Pfizervaccin krijgen. Afgelopen week is ook gestart met het vaccineren van een deel van het ziekenhuispersoneel en de ambulancemedewerkers.

Vaccin
Het coronavaccin waarmee de zorgmedewerkers worden gevaccineerd bestaat uit twee prikken. De eerste vaccinatie zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd wordt en dat de cellen een geheugen opbouwen. De tweede prik – die na drie weken gegeven wordt – maakt dit proces af. Daarom krijgen mensen twee afspraken voor de vaccinatie. Op deze vaccinatielocatie wordt er vanaf vandaag 7 dagen per week gevaccineerd.

Vaccineren en testen bij Schiphol
Deze eerste fase van geconcentreerd vaccineren vindt plaats bij Schiphol P4 Lang Parkeren. Er is gekozen voor deze XL-locatie, vanwege de ruim opgezette paviljoenen. Eén paviljoen wordt volledig gebruikt om te vaccineren. Het andere paviljoen blijft beschikbaar voor testen. GGD Kennemerland benadrukt dat het belangrijk is dat inwoners zich laten testen bij milde klachten. Er is ruim voldoende capaciteit.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing