Energieadvies op maat voor energiebesparing en comfortabel wonen

Door: Ab Jenema

IJMOND - Het energieverbruik verlagen dus geld besparen, maar wel comfortabel blijven wonen. Via project Duurzamer Wonen is dit mogelijk met advies op maat door een energiecoach. Ook de familie Eikelboom-Weber uit de gemeente Velsen heeft zich vorig jaar aangemeld met als doel hun wooncomfort te vergroten. Familie Eikelboom: “Dat is gelukt! En met de adviezen op maat hebben wij gericht ons huis kunnen aanpakken.”

Deelname Duurzamer Wonen
“Wij speelden al enige tijd met de gedachte om ons huis uit 1923 aan te pakken, omdat het onvoldoende is geïsoleerd. Wij vonden het moeilijk om te bepalen waar wij moesten beginnen. Wat zijn de kosten, bij wie vraag je een offerte op en wat levert het op? Via Energiek Velsen hebben wij een gratis energiecoach aangevraagd.” Energiek Velsen is één van de partners in de uitvoering van het project. “Daarbij hadden wij een goed gevoel, omdat het project wordt ondersteund door de gemeente Velsen. Ook was er geen verplichting: het is een gratis onafhankelijk advies op maat, je hoeft het niet op te volgen. De energiecoach nam binnen enkele dagen contact op voor een afspraak.”

Tips en adviezen
De energiecoach, Fred Kersbergen, nam uitgebreid de tijd om door het huis te gaan. Van kleine, relatief eenvoudige maatregelen tot grote maatregelen: alles kwam aan bod. “In de badkamer hebben wij een radiator – die altijd aan stond - maar ook vloerverwarming. Hij gaf ons het advies om de radiator alleen ’s ochtends aan te zetten. Dat was al voldoende om de badkamer te verwarmen. Ook was het advies om het luik naar de vliering te isoleren. Deze kleine tips maken al veel verschil.” Ook kreeg de familie Eikelboom van energiecoach Kersbergen het advies over hun idee om het dak te isoleren. Dat kost veel geld, maar geeft dat ook het gewenste resultaat? Hij adviseerde dat het isoleren van de benedenverdieping voldoende is om comfortabeler te wonen.

Uitkomsten
Kersbergen: “Er is indrukwekkend veel aan het huis gedaan na het energieadvies. Alle ramen en buitendeuren zijn voor en achter, boven en beneden vervangen. In de huiskamer is op drie plekken een extra wand aan de binnenkant geplaatst.” Tijdens zijn bezoek heeft hij met een thermometerpistool laten zien hoe warm het binnen was. Met het toepassen van de extra wand is de binnentemperatuur met 6 graden gestegen. Ook zijn er nieuwe kozijnen geplaatst voorzien van HR++ glas. “Ondanks de vele afwisseling van koude en warme dagen bleef de temperatuur in huis constant op het gewenste niveau. Door onze rigoureuze aanpak hebben wij nu weinig energieverbruik en onderhoud.”, aldus familie Eikelboom.

Energiebespaarbox en aanmelden
Het project biedt de deelnemers een gratis energiebespaarbox aan met onder andere tochtstrips en radiatorfolie. “Wij hebben de radiatorfolie en tochtstrip meteen gebruikt. Daarnaast is de timer voor op een lamp echt een toevoeging. Ook hebben wij de ontluchtingsknop op de centrale verwarming gemonteerd.”

Via https://www.duurzaambouwloket.nl/duurzamerwonen kunt u een energiecoach aanvragen en er zijn nog een aantal energiebespaarboxen beschikbaar. In 2021 wordt het project uitgebreid met mogelijkheden voor huurders, houd uw lokale media in de gaten.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing