Energiedoelstellingen verwerkt in actieplannen

Door: Bos Media Services

REGIO - In 2016 onder meer 50% energiebesparing bij twee scholen, bij een gemeentelijk gebouw, een zorginstelling en een sportverenigingen, tenminste een wijk met enkel energiezuinige openbare verlichting, verduurzaming van twintig huizen binnen een wijk en ondernemers die samenwerken via de formule GreenBiz. En dat in achttien gemeenten. Bestuurders hebben de doelstellingen deze week vastgesteld voor alle gemeenten in het werkgebied van Omgevingsdienst IJmond. 

Deze stevige doelstellingen zijn vertaald naar actieplannen, verdeeld over zes thema's; openbare verlichting, maatschappelijk vastgoed, schoolgebouwen, warmtenet, bestaande bouw en bedrijventerreinen. Aansluitend zijn ook doelstellingen geformuleerd voor 2020 om te kunnen voldoen aan de doelstellingen uit het Nationaal Energieakkoord.

Aantrekkelijk om te investeren in duurzaamheid
Tijdens de bijeenkomst, die maandag werd gehouden, kwam naar voren dat gemeenten moeten inzetten op samenwerking via convenanten, zoals het succesvolle voorbeeld met supermarkten of recent de zorginstellingen, maar indien nodig ook handhaving om energiebesparing af te dwingen. Ook slimme financieringsvormen, die het voor partijen aantrekkelijk maakt om te investeren in duurzaamheid, verdienen de aandacht en gemeenten moeten meer dan anders invulling geven aan de eigen voorbeeldfunctie.

Klimaat internationaal in de aandacht
Dat deze regionale actieplannen nu op tafel liggen is belangrijk. Op 30 november 2015 startte in Parijs een internationale klimaatconferentie. Landen uit de hele wereld werken hier aan een nieuw klimaatakkoord, om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Lokaal beleid is hierin essentieel, want bij gemeenten moet het gebeuren. Dit signaal kwam ook terug op de onlangs gehouden landelijke VNG Energietop over het Nationale Energieakkoord. Tijdens deze top kwam de aanpak in de IJmondregio aan bod als voorbeeld voor overige regio's.

Oproep voor ideeën en initiatieven
De praktijk wijst uit dat initiatieven en ideeën van ondernemers en inwoners waardevol zijn. Zo riep Heemskerk inwoners op overbodige openbare verlichting te melden. Op dit moment branden daardoor 's nachts 40 lantaarnpalen minder. Inwoners en bedrijven die wijken, scholen, verenigingen of zorginstellingen kennen die willen meewerken, kunnen zich melden bij Omgevingsdienst IJmond op www.odijmond.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing