Erepenning uitgereikt aan Jos Niesten

Door: Ab Jenema

IJMOND - Op vrijdag 28 februari 2020 heeft burgemeester Mieke Baltus de erepenning uitgereikt aan Jos Niesten. Met het uitreiken van de erepenning is Jos Niesten benoemd tot ereburger van de gemeente Heemskerk. De laatste keer dat een ereburger werd benoemd is 19 jaar geleden.

 
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

De heer Jos Niesten is tot ereburger benoemd vanwege zijn buitengewone inzet en verdiensten:

 In 2020 is hij 50 jaar bestuurslid van IJsclub Kees Jongert. Daarnaast is hij al vele jaren actief als trainer en (gedurende de laatste jaren) ook als kantinebeheerder bij deze vereniging. Als vicevoorzitter heeft hij zich onder andere ingezet voor de groei van de IJsclub tot de solide vereniging die het vandaag de dag is. Daarnaast heeft hij zich mede ingezet voor de totstandkoming van het schoolschaatsen in Heemskerk en Beverwijk. Honderden kinderen zijn hierdoor in de gelegenheid geweest om te leren schaatsen. Later kreeg dit initiatief zelfs landelijke navolging.

 

Verder heeft hij vijf jaar lang een schaatsmarathon georganiseerd op het Sylvan Lake in Canada. In de marathonwereld worden deze wedstrijden nog altijd beschouwd als een van de mooiste wedstrijden op natuurijs.

o   Vanaf 1984 is de heer Niesten al actief voor de stichting Wielercomité Heemskerk. Hij was een van de grondleggers van deze stichting en heeft tot twee jaar geleden het voorzitterschap bekleed. Ook nu nog is hij zeer actief als lid van het Wielercomité, onder andere bij het aantrekken van sponsoren.

o   Bestuursfunctie Rabobank: van 1995 tot 2008 heeft de heer Niesten deel uitgemaakt van het bestuur van de Rabobank Heemskerk-Uitgeest. Hij gaf daarbij blijk van uitstekende bestuurlijke capaciteiten.

o   In zijn functie als bestuurslid van de IJsclub Kees Jongert en van de stichting Wielercomité Heemskerk heeft hij diverse maatschappelijke activiteiten ontplooid. Hij deed dit over het algemeen door middel van het organiseren van sportactiviteiten waarmee sponsorgelden werden opgehaald.

 

Sportieve prestaties:

De heer Niesten heeft diverse sportieve prestaties op zijn naam staan: hij was van 1975 tot 1988 succesvol marathonschaatser en heeft onder andere enige jaren het Werelduurrecord op zijn naam gehad. Verder heeft hij diverse natuurklassiekers en meerdere 200-kilometer wedstrijden gewonnen, werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs in 1988 en derde in de Elfstedentocht van 1985. Twee keer ontving hij de Abe de Vries trofee voor de meest strijdlustige schaatser van het seizoen. Na zijn periode als schaatser werd hij ploegleider bij onder andere Frisia. Bovendien was hij juryvoorzitter van de Dick van Gangelen trofee. Een prijs die jarenlang werd uitgereikt aan de marathonschaatser van het jaar.

 

Representatie Heemskerk:
Door de bovenstaande sportieve en maatschappelijke verdiensten was de heer Niesten langdurig en frequent zichtbaar in de regionale, nationale en internationale media. Ook de Alternatieve Elfstedentochten in het buitenland werden breed uitgemeten in de pers. Op deze wijze heeft hij Heemkerk ruimschoots vertegenwoordigd. Zo ontving hij uit handen van het Heemskerkse gemeentebestuur tijdens een televisie-uitzending een wisseltrofee voor het door hem gereden Werelduurrecord in Inzell in 1981.

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing