Ervaren schrijfster waarschuwt voor wildgroei aan nep-uitgevers

Door: Ab Jenema

IJMOND - Januari is een maand van goede voornemens en tienduizenden Nederlanders dromen ervan om een bestseller te schrijven. Velen trappen in de leugens van nep-uitgevers en raken soms veel geld, maar vaak ook hun droom kwijt. Schrijfster Maria Genova werkte jarenlang aan het boek 'Hoe schrijf je een bestseller?' Na 11 boeken en honderden geredigeerde manuscripten vond zij het tijd worden om haar kennis te delen en de beginnende schrijvers te waarschuwen voor de valkuilen in het boekenvak. Ter inspiratie gaan de eerste zes hoofdstukken over de ervaringen van bekende schrijvers: van talloze afwijzingen tot gênante signeersessies en van vernietigende recensies tot zeer slecht verkochte boeken. Maar al die schrijvers zetten door en één van hun boeken werd een bestseller, soms wereldwijd. 

Het tweede deel van het boek is heel praktisch: hoe schrijf je een goed boek, hoe vind je een goede uitgever en wat kun je als schrijver zelf doen zodat het veel gelezen wordt? 

 

Genova geeft al jaren schrijfworkshops en ze ziet dat veel beginnende auteurs dezelfde fouten maken, fouten die gemakkelijk te vermijden zijn. Veel beginnende schrijvers weten niet hoe de boekenmarkt werkt en trappen in de valse beloften van nep-uitgevers. Hun manuscripten verschijnen ongeredigeerd en vol fouten op de markt. Hun boek is nergens verkrijgbaar en niemand koopt het. De schrijvers zijn vaak niet alleen grote bedragen kwijt, maar ook hun droom. Genova geeft schrijnende voorbeelden: van mensen die 29.000 euro betaald hebben aan een onbekende uitgever tot boeken die tijdens het signeren uit elkaar vallen. Ze laat ook zien hoe het anders kan: het boek bevat veel interessante en soms hilarische voorbeelden wat schrijvers precies gedaan hebben zodat hun boek een bestseller werd.

 

Voor de mensen die altijd een boek hebben willen schrijven, maar niet weten hoe ze moeten beginnen, bevat het boek een voucher voor een gratis schrijfworkshop. 

 

Maria Genova (Bulgarije, 1973) is schrijfster van verschillende succesvolle en taboedoorbrekende boeken. In 2014 werd ze uitgeroepen tot schrijfster van het jaar. Zeer spraakmakend was haar boek Het duivelskind (11e druk), dat op de bestsellerslijst in zowel Nederland als België stond. Komt een vrouw bij de h@cker (13e druk) over hackers en identiteitsfraude werd een hit in het bedrijfsleven. Genova is een veelgevraagd spreker. Ze kan inmiddels volledig rondkomen van het schrijven, ook al heeft ze daar geen moment aan gedacht toen ze op haar 19e naar Nederland kwam. Omdat ze weet hoe belangrijk een boek voor veel mensen is, helpt ze in haar vrije tijd beginnende schrijvers. Zie ook www.mariagenova.nl

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing