ESSENTIEEL OM TE TESTEN BIJ MILDE KLACHTEN

Door: Ab Jenema

IJMOND - Met de start van het vaccineren op de XL-locatie bij Schiphol is een nieuwe fase aangebroken als het gaat om de bestrijding van Covid-19. Langzaam mogen wij in Nederland gaan denken aan een bescherming tegen het virus dat ons sinds afgelopen jaar in haar greep houdt. Ondanks dat de huidige situatie niet te vergelijken is met het leven van voor de pandemie, is het vaccineren een hoopvolle ontwikkeling in de goede richting. Het naleven van de maatregelen blijft daarnaast van groot belang. Zeker nu nieuwe varianten van het virus in beweging zijn.

Het blijft essentieel dat inwoners van de regio zich bij milde klachten laten testen, vertelt Elise Noordhuis, medisch verantwoordelijke arts op de testlocaties. “Het is momenteel rustig op de teststraten. Uit onderzoek van het RIVM en de GGD-GHOR komt naar voren dat slechts 58% van hen die klachten ervaren zich heeft laten testen. In het geval van verkoudheid is dit zelfs minder dan de helft. Er heerst een overtuiging dat men zich met milde klachten niet hoeft te laten testen.”

Het laten testen is echter van cruciaal belang in de bestrijding van het virus en om het maatschappelijke en economische verkeer weer op gang te brengen. In de persconferentie van 12 januari werd het beeld geschetst dat ruim de helft van de totale testcapaciteit niet wordt benut. In de regio Kennemerland is de bezetting op een aantal locaties soms maar rond de twintig procent. Dat is iets wat wij in deze fase graag anders zouden zien, vertelt Noordhuis. 

 “Je zou misschien denken dat er gewoonweg weinig mensen met klachten zijn, maar het percentage positieven en de drukte in de ziekenhuizen spreken dit tegen. Onterecht bestempellen mensen hun eigen klachten als een ‘’gewone’’ verkoudheid, allergie of rokershoest.”

“Door een testafspraak te maken bij de GGD bij jou in de buurt groeit onze grip op het virus.”, concludeert Noordhuis. “Juist hierdoor voorkom je dat je onbewust anderen besmet. Bij GGD Kennemerland zijn er voldoende afspraakmogelijkheden en zijn de testfaciliteiten voor iedereen toegankelijk. Voor een test hoef je niet te betalen en is normaal gesproken binnen 24 uur bekend. Dus komt de gedachte op… wellicht moet ik mij laten testen op corona? Laat je dan testen op corona!” 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing