ETERNAL LIGHT 2018 CONCERT ENGELMUNDUSKERK 10-11-2018

Door: Ab Jenema

IJMOND - Ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog brengt IJmond Vocaal het werk Eternal Light van Howard Goodall.

Dit prachtige requiem is gebaseerd op teksten van soldaten die het slagveld en de vreselijke loopgraven overleefden. Een belangrijk onderdeel is het wereldberoemde gedicht In Flanders fields van de Canadese arts John McCrae uit 1915. Over de uitgestrekte klaproosvelden die ontstonden tussen de graven in Vlaanderen. Sindsdien is de klaproos het symbool geworden voor de herdenking van de gevallenen in WO1 en de daarop volgende oorlogen.

Nederland was weliswaar neutraal, maar toch werden honderdduizenden jongens gemobiliseerd o.a op het Forteiland van IJmuiden en in Fort Kijkduin in Den Helder. Ook vielen er in de vissersplaatsen aan de Nederlandse kust veel burgerslachtoffers door de zeeblokkade. Vissersboten die zich toch op zee waagden, liepen het risico op de mijnenvelden te lopen of getorpedeerd te worden door Engelse  oorlogsschepen.

Met onze uitvoering van dit ontroerende werk op bijzondere locaties willen we u meenemen naar een bijna vergeten tijd, die toch zulke diepe sporen heeft nagelaten in onze geschiedenis. Het werk Eternal Light herdenkt, maar spreekt bovenal hoop uit op een vreedzame toekomst.

Op zaterdag 10 november voert IJmond Vocaal Eternal Light uit in de Engelmunduskerk in IJmuiden. Deze kerk kijkt uit over het terrein van de vroegere visafslag en vishallen en heeft een grote rol gespeeld voor de vissers en hun families, die werkeloos raakten door de zeeblokkade, en in de opvang van de nabestaanden van verongelukte bemanningen van de vissersboten.Voor aanvang van het concert is er een inleiding waarin het muziekstuk en de rol van de Engelmunduskerk worden toegelicht.

Inleiding 19:30u
Korte koffiepauze

Aanvang concert 20:00u

Eternal Light 2018

Projectkoor IJmond Vocaal olv Marlie Durge

m.m.v:

Janine Pas,sopraan

Walther Deubel, tenor

Matthijs Schelvis, bariton

Deborah Pardy, piano

Percussiegroep Fayee Diona

Kaarten (inc inleiding):

via [email protected] € 15,00

aan de zaal: € 17,50

Kinderen tot 12 jaar € 10,00

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing