Europese erkenning voor Brandwondencentrum

Door: Ab Jenema

IJmond - Het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is nu officieel een Europees gecertificeerd brandwondencentrum. Het centrum ontving deze Europese erkenning van de Europese Brandwonden Associatie (EBA). ”De jarenlange samenwerking tussen het onderzoeksteam en het chirurgisch team is uniek voor een Europees brandwondencentrum,” aldus het juryrapport.


Visitatie in december 2016.
Afgelopen december bezocht een delegatie van de EBA het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze lieten zich voorlichten over het wetenschappelijk onderzoek binnen het brandwondencentrum, woonden een multidisciplinair overleg bij en kregen een rondleiding. De EBA let naast de onderlinge samenwerking, het opleidingsniveau en de faciliteiten voor en rond de patiënt, ook op de organisatiestructuur, bouwkundige voorzieningen en de kwaliteit van de behandelingen.

Juryrapport.

Deskundigheid en onderlinge samenwerking. De delegatie gaf aan onder de indruk te zijn van de onderlinge samenwerking van alle disciplines, het opleidingsniveau van het personeel en de faciliteiten voor en rond de patiënt.

De samenstelling van het multidisciplinaire team laat, volgens de EBA, zien hoe complex de brandwondenzorg in de afgelopen decennia is geworden. Daarnaast bleek

de commissie onder de indruk te zijn van het niveau van het wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek en innovatie

Het Brandwondencentrum heeft een traditie in onderzoek en ontwikkeling van

behandelingen. De jarenlange samenwerking tussen het onderzoeksteam

en het chirurgisch team is uniek voor Europese Brandwondencentra, volgens de EBA. In het chirurgisch team werken brandwondenchirurgen, plastische chirurgen en kinderchirurgen samen. De samenwerking leverde tal van publicaties op. Zo wordt de Patiënt and Scar Assessment Scale (POSAS) toegepast door diverse internationale centra voor het beoordelen van littekens. Dat is de Beverwijkse littekenschaal, vertelt prof. dr. Paul van Zuijlen, directeur van het Brandwondencentrum. “We gaan die nu samen met de VS, China, Australië en Groot-Brittannië verder ontwikkelen en testen.”

De EBA haalt ook het nationale dataproject aan dat recent is opgezet. De eerste

Pilot onderzoeken met deze database waarmee behandelingen op een gestandaardiseerde

wijze beoordeeld kunnen worden, zien er veelbelovend uit. Paul van Zuijlen: “We hebben

ook groen licht gekregen om met een zeer moderne geavanceerde microscoop de huid op

unieke wijze te onderzoeken en begrijpen.” Eén van de andere lopende onderzoeken binnen het Brandwondencentrum richt zich op het 3D-printen van kraakbeen waarmee verbrand oor- en neuskraakbeen in de toekomst hersteld kan worden.


Nationale Samenwerking.

Brandwondencentrum Beverwijk werkt intensief samen met de twee andere

brandwondencentra in Nederland (Martini Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis) en met de Nederlandse Brandwonden Stichting. Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing