Expeditie naar onderwaterleven in IJmuiden op 24 oktober

Door: Jan Pronk

IJMUIDEN - 24 oktober organiseert #BRAK!/PVM samen met Ambassade van de Noordzee(ambassadevandenoordzee.nl) en Waterwalks (waterwalks.nl) een wandeling in en om het Wikkelhouse van #BRAK! bij het Kennemermeer. De wandeling start om 14 uur en eindigt rond 15.30 uur.

Klimaatverandering; Tropische vissen in het Noordzeekanaal
Steeds vaker worden bij IJmuiden tropische vissen zoals de maanvis en zeebrasem gespot. De afgelopen jaren steeg de temperatuur van het water met maar liefst 1,67 graden Celsius. Wat doet
dat met het leven in het water en wat gebeurt er om ons heen zonder dat we het zien?

Op zaterdag 24 oktober gaan we op expeditie naar het onderwaterleven in IJmuiden. Het Noordzeekanaal is een hele belangrijke en veelzijdige leefomgeving voor zee- en
zoetwatervissen en een van de belangrijkste routes voor trekvis in Nederland. De trek van de paling staat deze dag centraal. We gaan ons verplaatsen in de leefwereld van dit fascinerende,
maar ernstig bedreigde dier. Tijdens een wandeling langs het water in de omgeving van het #BRAK!wikkelhouse van alles te leren over de onderwaterwereld in de haven.

Deskundigen waaronder landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en aquatisch ecoloog Maarten Erich over de verborgen natuurschatten, de impact van de mens op het leven in het water en hoe het gesteld is met de biodiversiteit.
We verzamelen data via de waterwalks app in de vorm van foto’s, video’s, geluidsfiles, gesprekken en verhalen. Verder doen we op verschillende plekken waterproefjes om een beter beeld te krijgen van de waterkwaliteit in de regio.
De resultaten van de metingen nemen we mee in de online database van Waterwalks. Tijdens de wandeling zwaaien we de vertrekkende paling uit op zijn reis naar de Sargassozee.

Deelname is gratis, vooraf aanmelden via [email protected]

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing