Experiment met groepslessen muziek

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - De een vindt het heerlijk, die individuele aandacht, maar de ander voelt de ogen van de docent continu hinderlijk prikken. Die ervaart iedere muziekles als een proefwerk, terwijl er thuis nagenoeg niet geoefend is. En de kosten lopen door. Nog even en muziekles is een (elitaire) last in plaats van een vrolijke ontspannen hobby. Dat kan heel anders, bedacht Debora Vollebregt, directeur van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Vanaf oktober introduceert zij een geheel nieuwe visie op muziekonderwijs waarbij het plezier in het leren bespelen van een instrument voorop staat. Die lol wordt niet alleen gegarandeerd door spannende en gevarieerde muzieklessen te ontwikkelen, het wordt net zo goed door de leerlingen zelf bewerkstelligd. In het nieuwe muziekonderwijs krijgen namelijk gemiddeld acht leerlingen tegelijk les. Dat biedt hen de kans zich aan elkaar op te trekken, samen iets te creëren en daarvan de kick te ervaren.

Vrijwel iedere muzikant zal het beamen: samen muziek maken geeft een extra dimensie. Dat wat een ander ten gehore brengt, stuwt je op, inspireert en motiveert. Je spéélt, niet omdat het van de docent moet, maar omdat je niet anders wilt. En zo moet het zijn. Op die manier gaat het leren snel, wellicht sneller dan met individuele lessen. Het experiment zal het uitwijzen. Vanaf half september kunnen beginnende 8 tot 12-jarigen én volwassenen deelnemen aan deze pilot. Hier krijgt men in groepen les van twee muziekdocenten. Iedere week lekker drie kwartier achter elkaar. En dat een jaar lang voor een prachtprijs van € 20,- per maand. Natuurlijk, deze aanbieding wordt ook ingegeven door bezuinigingen. Net als alle andere kunst- en cultuurvormen heeft het muziekonderwijs eveneens te maken met minder subsidie. Dan kun je twee dingen doen: de prijzen voor de min of meer individuele lessen flink verhogen, of van de nood een deugd maken. Het Centrum voor de Kunsten kiest voor dat laatste en creëert daarmee in één adem een buitenkansje voor muziekliefhebbers.

De individuele en andere lessen blijven voorlopig bestaan, maar daarnaast kunnen leerlingen straks in klasverband muziekles krijgen. Men kan kiezen uit diverse instrumentengroepen: blazers, strijkers, toetsen, gitaar, zang, popmuziek en slagwerk. De groepen leerlingen komen wekelijks op een vaste tijd bijeen om onder begeleiding van twee docenten lekker samen te spelen. Om de kneepjes van het instrument onder de knie te krijgen, krijgt iedereen afzonderlijk ook eens per maand privéles van een vakdocent. Voor tips en trucs voor die lastige gitaargreep, de manier waarop je je mond het best om dat blaasinstrument zet, voor het vasthouden van de drumstokken, kortom de technische zaken die nodig zijn om het instrument te leren beheersen.

Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de muzieklessen op het huidige hoge niveau blijft, volgen de muziekdocenten momenteel een aantal trainingen om zich deze nieuwe manier van lesgeven eigen te maken. Samen met collega-docenten én de leerlingen worden lesmethoden en samenwerkingsmogelijkheden uitgeprobeerd. Eenieders inbreng is van harte welkom. Voor meer informatie en inschrijving kan worden gebeld met 0251 227673 of kijk op www.centrumvoordekunstenbeverwijk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing