Expositie 5 jaar bezetting in Beverwijk

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK –In de aanloop naar de Dodenherdenking en de viering van 75 jaar bevrijding organiseert de Stichting 4 mei Beverwijk een foto-expositie in het Stadhuis van Beverwijk. ‘Vijf jaar bezetting in Beverwijk’ is het thema.

Foto’s voorzien van begeleidende tekst uit het privébezit van oud-stadsarchivaris Jan van der Linden nemen u mee terug in de tijd van de bezetting in Beverwijk. Beverwijk in de periode 1939-1949.

De foto’s vertellen een deel van het verhaal van Beverwijk tijdens de periode 1939-1949. Zoals beelden van de meidagen, het ‘gewone leven’ tijdens de Tweede Wereldoorlog, het verzet, de bevrijding en Nederlands-Indië. En foto’s van de hongerwinter in 1944/1945. Een strenge winter viel in met zeer nadelige gevolgen voor de toch al niet rooskleurige voedselsituatie. Ook voor veel Beverwijkers is er gebrek aan brandstof en voedsel. Het gemiddelde dagrantsoen bedraagt nog maar460 calorieën. Mensen uit Haarlem, Leiden en Den Haag trekken door Beverwijk op weg naar boeren in het noorden van de provincie. Om voedsel te kopen of te ruilen tegen waardevolle spullen. 

Maar ook een foto over de uittocht van de Duitse militairen op 22 mei 1945. Enige duizenden trekken over de Breestraat, richting Den Helder-Afsluitdijk. Onder vaak luid gelach, gejoel en verwensingen van de inwoners van Beverwijk. 75 jaar Vrijheid.

Er volgen de komende maanden meer activiteiten in het kader van 75 jaar

Bevrijding.

In 2019 is een platform in het leven geroepen in Beverwijk-Wijk aan Zee dat de activiteiten coördineert. De foto-expositie wordt op donderdag 5 maart om 19.00 uur geopend door de voorzitter van de Stichting 4 mei Beverwijk, Teun-Jan Tabak. U bent van harte welkom. Komt u ook een kijkje nemen? U bent van harte welkom om de expositie te bekijken tijdens openingsuren in de publiekshal van het Stadhuis, Stationsplein 48 in Beverwijk. Op maandag, woensdag, vrijdag van 9.00 -16.00 uur. Dinsdag van 9.00 -12.30 uur en donderdag van 9.00 -20.00 uur.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing