Expositie: Op doorreis langs IJmuiden

Door: Jan Pronk

Afbeelding : logo Doorreis

IJMOND - Vanaf 1 Mei is in het Hoogovensmuseum een vitrine te bewonderen met 24 meter modeltreinen, schaal 1 op 87, uit de collectie van Stichting Doorreis. Om te beginnen wordt een selectie getoond van NS-materieel dat in het verleden dienst deed in Beverwijk en omstreken.

In modelspoorkringen is Stichting Doorreis al vele jaren een vertrouwde naam. De stichting werd in 1991 opgericht door een vriendenkring rond de Amsterdammer Harry Jurgens (1931-1998). Jurgens bouwde en verzamelde modellen van alles wat bij NS gereden had. Hij bezat onder meer een groot aantal exclusieve, handgemaakte messing modellen van het legendarische merk Philotrain. Jurgens vreesde dat de collectie na zijn dood uit elkaar zou vallen bij gebrek aan geïnteresseerde erfgenamen, en Stichting Doorreis moest dit voorkomen door te zijner tijd het beheer over te nemen. Die mogelijkheid werd tevens geboden aan andere verzamelaars die met hetzelfde probleem zaten, en door de jaren heen is de collectie dan ook aanzienlijk gegroeid.

Tot de doelstellingen behoort nadrukkelijk ook het tentoonstellen van die collectie. Met name op modelspoorevenementen was Stichting Doorreis lange tijd niet weg te denken. Deelname leverde echter steeds meer logistieke uitdagingen op, en bovendien nemen deze shows de laatste jaren gestaag in aantal af. Vandaar dat de Stichting op zoek is naar locaties voor exposities met een meer permanent karakter. 

Het Hoogovensmuseum biedt nu zo’n locatie. Met de Stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens (SIEHO), die het museum beheert, werkt Stichting Doorreis al langer samen. Dat resulteerde eerder in een bescheiden vitrine met materieel dat dienst heeft gedaan op het fabrieksterrein; een deel hiervan werd door Doorreis-medewerkers speciaal voor de SIEHO gebouwd. Sommige van deze modellen rijden sinds kort op een modelbaan die de typische Hoogovens-sfeer weergeeft. Als tegenprestatie hebben SIEHO-medewerkers nu een fraaie vitrine met in totaal 24 meter rails gebouwd, waarin een wisselend deel van de Doorreiscollectie een plekje kan vinden.

De expositie gaat van start met treinen die ooit te zien waren rond Beverwijk. Een prominente rol is daarbij weggelegd voor Harry Jurgens’ persoonlijke favoriet: het elektrische materieel ?24, beter bekend als de Blokkendozen. Van de talloze varianten van dit treintype, dat dit jaar zijn eeuwfeest viert, waren er indertijd maar twee te koop als kant-en-klaar model. Met liefdevol zaag- en plakwerk wist Jurgens uit die twee vrijwel alle andere versies samen te stellen. Te zien zijn onder meer een vierrijtuigstel waarmee in 1931 de elektrische dienst tussen Haarlem en Alkmaar van start ging, en een aantal rijtuigen die vanaf eind jaren 50 werden gedegradeerd tot dienstmaterieel of ingezet voor het vervoer van dienstplichtige militairen.

Andere Doorreis-medewerkers richten zich op het nabouwen van het gestroomlijnde reizigersmaterieel dat daarna kwam. Ook daarvan zijn meerdere voorbeelden te zien. Uiteraard staan ook enkele Philotrain-modellen in de vitrine, aangevuld met voorbeelden van de goederentreinen die steenkool aan- en rollen staalplaat afvoerden.

Meer informatie over Stichting Doorreis bij: Arjen Dijkgraaf, secretaris a.i., [email protected]

Openingstijden Hoogovensmuseum:

zaterdag en zondag van 10:30 uur tot 16:00 uur en op woensdagmiddag van 10:30 tot 15:30

Groepen op afspraak mogelijk,  zie www.hoogovensmuseum.nl

Zaterdag 4 Mei gesloten.

Op 25 mei is het museum gesloten wegens werk op de toegangsweg.

Info: J van Ikelen

[email protected]   Mobiel: 06-53845297

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing