Extra afzuiginstallatie Staalfabriek moet nog dit jaar uitstoot van stof en zware metalen verder verminderen

Door: Jan Pronk

Foto : Tertiaire Afzuiging Staalfabriek

IJmuiden – Tata Steel bouwt in volle vaart een extra afzuiginstallatie in de Staalfabriek. Deze aanvullende afzuiginstallatie, een belangrijke mijlpaal in het verbeterprogramma Roadmap Plus, heeft als doel de uitstoot van stof en zware metalen nóg verder te verminderen. Tata Steel werkt er aan de nieuwe milieu-installatie dit jaar in gebruik te nemen. De afzuiginstallatie wordt in de laadhal van de Staalfabriek gebouwd en is een aanvulling op bestaande afzuiginstallaties. Daarbij wordt er naast de fabriek een doekfilterinstallatie gebouwd - met een formaat van 60 x 20 meter - om de afgezogen lucht te filteren. De installatie is ontworpen om de resterende uitstoot van stof en zware metalen via het dak van deze fabriek met ongeveer 50% te terug te dringen.

In de Staalfabriek wordt vloeibaar ruwijzer omgezet in staal. Een belangrijke stap hierin is het vermengen van schroot met vloeibaar ruwijzer uit de hoogovens, het converterproces. Tijdens het kiepen van ruwijzer in de converter (een groot vat) kunnen stof en rookgassen ontstaan als gevolg van een reactie tussen het ruwijzer en het schroot. Dit stof wordt nu al grotendeels afgezogen door bestaande afzuiginginstallaties. Op dit moment kan er soms een restemissie ontstaan die door het dak naar buiten gaat. De extra afzuiginginstallatie heeft als doel deze resterende dakemissies nóg verder te verminderen.

“Om de uitstoot van dit proces in kaart te brengen, hebben we verschillende metingen uitgevoerd met speciale visuele en warmtecamera’s”, aldus Maarten Brink, projectmanager bij Tata Steel Nederland. “Met behulp van deze metingen en een simulatiemodel hebben we het afzuigsysteem zo ontworpen, dat deze optimaal presteert.”

Terugdringen van uitstoot stof en zware metalen

Het beperken van dakemissies bij de Staalfabriek is een belangrijke stap uit ons programma Roadmap Plus. Hiermee stellen we onszelf concrete doelen om de uitstoot van onder meer stof en zware metalen dit jaar verder terug te brengen.

Bram Nugteren, omgevingsmanager Tata Steel Nederland: “Een veelvoud aan maatregelen is in de afgelopen periode afgerond. Dit jaar pakken we in hoog tempo door met de rest van het verbeterprogramma. We hebben nogal wat projecten op stapel staan. Zo gaan we zes extra afzuiginstallaties realiseren bij de Hoogovens. De eerste hiervan is onlangs geplaatst. Ook bouwen we hard door aan een Ontstoffingsinstallatie bij onze Pelletfabriek. Onderdeel van de grootste milieu-installatie uit onze geschiedenis. Ook deze is bedoeld om de uitstoot van stof en zware metalen dit jaar verder te reduceren. We willen de impact op de leefomgeving verminderen, zo snel mogelijk.”

Meer weten over de laatste ontwikkelingen?

Bezoek het bedrijfsterrein via www.tatasteel.nl/kaart en ontdek wat Tata Steel doet om de impact op de omgeving te verminderen. Ook via het dashboard kunnen geïnteresseerden de status van alle maatregelen bekijken en actualiteiten.

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing