Extra ondersteuning voor huisartsen tijdens COVID-19 door het Achterstandsfonds

Door: Jan Pronk

NOORD-HOLLAND - De uitbraak van COVID-19 leidt tot een grote druk op de zorgverlening in Nederland. Dit is goed voelbaar in huisartsenpraktijken, waar huisartsen tijd en middelen te kort komen. Huisartsen zijn de eerste schakel in het diagnosticeren, begeleiden en doorverwijzen van patiënten en spelen daarmee een belangrijke rol in de bestrijding van COVID-19. Het Achterstandsfonds (ASF) in Noord-Holland stelt daarom per direct extra middelen beschikbaar om huisartsen te ondersteunen tijdens de COVID-19 crisis.

Voor de diagnose van COVID-19 bij anderstaligen, vluchtelingen of mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven, is extra tijd of specifieke communicatie nodig. Het ASF biedt huisartsen in Noord-Holland vanaf vandaag extra ondersteuning voor consulten met deze doelgroep. De ondersteuning bestaat uit gratis beschikbaarheid van een tolk of vertaler tijdens consulten, de volledige vergoeding van een consult van een uur en een digitale COVID-19 Toolkit gevuld met folders, video’s en posters in een grote verscheidenheid aan talen.

De relevantie van deze extra ondersteuning is erkend door een adviescommissie die onder andere bestaat uit een afvaardiging van zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ. De commissie heeft per direct goedkeuring gegeven aan dit project en subsidie vrijgesteld. Het doel van ASF is om huisartsenpraktijken te ondersteunen waar dat mogelijk is, ook wanneer een situatie om creatieve oplossingen vraagt. “Patiënten die om welke reden dan ook de taal niet goed beheersen vragen over het algemeen meer tijd en communicatievermogen van de huisartsenpraktijk. Huisartsen maken in deze onwerkelijke tijd al extra kosten. We zijn blij dat we kunnen helpen”, aldus Marjolein Backer, projectleider ASF.

Achterstandsfondsen vormen een landelijk netwerk, gericht op het verlichten van de werkdruk en het vergroten van het werkplezier van de huisartsen in achterstandswijken. De uitvoering van dit fonds is regionaal georganiseerd en in Noord-Holland ondergebracht bij het advies- en implementatiebureau Zorg Optimalisatie Noord-Holland. Meer informatie over het ASF in Noord-Holland is te vinden op www.zonh.nl/achterstandsfonds.

De ondersteuning en informatie voor huisartsen is vanaf vandaag toegankelijk via:
www.zonh.nl/asf-COVID-19. Huisartsen die meer informatie wensen kunnen ook contact opnemen met het ASF: [email protected].

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing