Extra Publieksdagen Forteiland IJmuiden

Door: Jan Pronk

IJmuiden – Om in de maanden juli en augustus de vele toeristen en vakantiegangers in de regio de mogelijkheid te bieden om het Forteiland te bezoeken zijn er ook deze zomer vier extra bezoekdagen ingelast: op de woensdagen 17 juli, 24 juli,  7 augustus en 14 augustus.


Met begeleiding van ervaren gidsen krijgen bezoekers gedurende ongeveer 1,5 uur een boeiende rondleiding in en rond het uit 1888 daterende pantserfort dat door zijn ligging bij de sluizen en in het havengebied in 1910 het zwaartepunt werd van de “Positie IJmuiden”.
In 1940 namen de Duitsers de “Positie IJmuiden” over en noemden het toen de “Festung IJmuiden”. Vandaar de vele bunkers op en om het Forteiland. Het toen 52 jaar oude Fort deed daarbij dienst als manschappenverblijf en opslagruimte voor o.a. munitie.
Vogelliefhebbers kunnen genieten van de honderden meeuwen die in een beschermde kolonie op het eiland broeden en er hun jongen groot brengen.
Er is op deze woensdagen slechts één overtocht naar het Forteiland, die wordt verzorgd door het m.s. “Koningin Emma” van af het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden. De boot vertrekt hier om 12.45 uur; de retourvaart vanaf het eiland is om 15.15 uur. Men kan in de Koepelzaal van het Fort, of op het aangrenzende buitenterras, genieten van een versnapering of een drankje. Pinnen is helaas op het eiland niet mogelijk. Voor mindervaliden is het fort met zijn soms nauwe gangen en trapjes moeilijk begaanbaar.
Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten € 12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet : www.ijmuidenserondvaart.nl, of telefonisch:0255-511676. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing