EXTRA Workshop ‘Gravure met droge naaldtechniek’

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Het Lucasgilde heeft besloten om de workshop “Gravure met droge naaldtechniek” te laten starten op donderdag 5 maart, i.p.v. in februari. Dat geeft wellicht voor enkele mensen de mogelijkheid om zich alsnog voor deze workshop op te geven.

Een droge naald is een diepdruktechniek uit de prentkunst. Vroeger was die plaat meestal van koper, tegenwoordig wordt ook zink of kunststof gebruikt. Wanneer men in een etsplaat krast, ontstaat er een braam, waaronder zich ook inkt hecht. Hierdoor ontstaat bij het afdrukken een ietwat fluweelachtige lijn, die typerend is voor de drogenaaldtechniek. Een techniek die onder meer door Rembrandt werd gebruikt. In deze workshop onderzoeken we hoe Rembrandt zijn gravures maakte en gaan daarna zelf aan de slag. De workshop wordt gegeven door Arno de Ruijter, kunstenaar en docent aan het Kennemer College te Beverwijk.
We gaan drie avonden aan het werk met de droge naald-techniek, een manier van werken waar geen zuren aan te pas komen. Tekenen, krassen, ininkten, afslaan, en afdrukken!
We tekenen naar waarneming en werken onze schets uit in de droge naald techniek. Hierbij leer je o.a. werken met diepte, contrast, lijnvoering, arceringen.
Nadat de afbeelding op de sheet is aangebracht, breng je inkt aan op het gehele vlak. De volgende stap is het ‘afslaan’ van de inkt. De inkt wordt voorzichtig verwijderd tot er uitsluitend in de groeven inkt blijft zitten. Vervolgens worden de krassen die door de droge naald in de plaat zijn gemaakt en met inkt zijn gevuld door middel van een pers afgedrukt op bevochtigd papier. Onder de hoge druk van de pers wordt het vilt tegen het papier gedrukt. In de groef zit de (vette) inkt waardoor een afdruk ontstaat op het papier.
Start: donderdag 5 maart 19.00 – 21.00 uur (3 avonden).
Plaats: atelier Lucasgilde Beverwijk, Centrum van de Kunsten, Kerkplein 3, Beverwijk
Docent: Arno de Ruijter.
Kosten: € 52,50 (€ 40,- voor leden Lucasgilde)
U kunt zich aanmelden voor deze workshop via:
website: www.lucasgildebeverwijk.nl (contact) of
email: [email protected]

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing