Fietsexcursie door OER-IJ gebied vanaf Fort bij Krommeniedijk

Door: Jan Pronk

UITGEEST - Het prachtige natuurgebied rondom Fort K'IJK staat historisch gezien ook bekend als het OER-IJ. Landschap Noord-Holland en stichting Oer-IJ organiseren gezamenlijk op zaterdagmiddag 15 april om half twee een fietstocht van ongeveer 18 kilometer om kennis te nemen van dit bijzonder landschap.

Geniet fietsend van de lente vanaf Fort K'IJK

Onder leiding van een gids van de stichting OER-IJ wordt het Crommenijelandschap verkend met de middeleeuwse dijken en de diversiteit van de Stelling van Amsterdam. Ooit was het een moerasgebied met hoogveen dat in de vroege middeleeuwen ontgonnen is. De Lagendijk is een eeuwenoude dijk die het zeewater uit het IJ dat oprukte (door de veenrivier de Crommenije) moest tegenhouden. Deze tocht gaat o.a. richting Fort aan den Ham, Fort bij Veldhuis en Fort St. Aagtendijk.
Je ziet het pas als je het weet!
Van de gids kom je alles te weten over de bijzondere Middeleeuwse geschiedenis van het OER-IJ gebied. En hoe dit gebied uiteindelijk geschikt is gemaakt voor de Stelling van Amsterdam, die hier eind 19e eeuw is aangelegd.  Doordat je op sommige plekken nog het oorspronkelijke landschap kunt zien, voelt de geschiedenis echt als een beleving.

Ga je mee?

Wanneer: zaterdag 15 april van 13.30 tot 16.00 uur

Vertrekpunt: Fort K'ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest

Kosten: Volwassenen € 7,00 en beschermers LNH € 4,00. Graag vooraf aanmelden.  

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl  

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing