Film, verhalen en oorlogsgraven Duinrust

Door: Ab Jenema

Meer en meer kinderen en jongeren wonen de Dodenherdenkingen bij. Links voorzitter Teun-Jan Tabak met scholieren die zelfgeschreven gedichten voordragen. (Foto Wim Moonen)

BEVERWIJK – De Stichting 4 mei Beverwijk heeft alle scholen in Beverwijk en Wijk aan Zee benaderd. Doel van het contact is om leerlingen van het Beverwijkse onderwijs  meer te betrekken bij de jaarlijkse Dodenherdenking en om hen attent te maken op de activiteiten van de stichting. De leerlingen worden uitgenodigd om een film te bekijken over dit thema en om de oorlogsgraven op begraafplaats Duinrust te bezoeken. 

Voor scholieren van het basisonderwijs (groepen 7 en 8) en leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben oud-gemeentearchivaris Jan van der Linden en Mark Haije van de Stichting 4 mei Beverwijk een programma ontwikkeld dat is toegespitst op de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk en Wijk aan Zee.

 

Een wandeling langs de oorlogsgraven op Duinrust, waar tekst en uitleg wordt gegeven onder welke omstandigheden mensen door oorlogshandelingen zijn gedood. Aan het slot van deze wandeling wordt een korte documentaire over de Tweede Wereldoorlog vertoond. Deelname aan de herdenkingen in Beverwijk en Wijk aan Zee op 4 mei wordt ook besproken.

 

Het programma wordt aangeboden in de maanden maart en april, gedurende de ochtenduren van 09.00-11.00 uur. Er zijn geen kosten aan deelname aan dit project verbonden. Alle deelnemers ontvangen als herinnering een fakkelsticker, voor de leerkrachten is er een boekje over de oorlogsgraven op Duinrust beschikbaar.

Het programma wordt ook aangeboden aan de scoutinggroepen van Beverwijk, met name vanwege hun actieve rol bij de jaarlijkse herdenking. Het bestuur van de Stichting 4 mei Beverwijk, verantwoordelijk voor de herdenkingen op het Stationsplein, Westerhoutplein en Duinrust, legt de laatste hand aan het programma voor dit jaar. Vaststaat dat de jaarrede op Duinrust zal worden uitgesproken door de Syrische, in Beverwijk woonachtige vluchteling Wissam Hema.

Het Tata Steel Orkest geeft opnieuw zijn medewerking, zowel in het programma voor 20.00 uur, als er na met een miniconcert. Radio Beverwijk zal het programma live uitzenden.

 

Wie de stichting financieel wil steunen, kan een bijdrage overmaken op bankrekeningnummer NL38INGB0001975614 ten name van Stichting 4 mei Beverwijk. 

De stichting heeft het door de belastingdienst verstrekte ANBI-keurmerk: een Algemeen Nut Beogende Instelling. Voor meer informatie: www.4meibeverwijk.nl

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing