Flitsende start bij Historisch Genootschap

Door: Ab Jenema

IJMOND - Het nieuwe jaar begint goed voor de leden van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, want het bruist van de activiteiten. Maar ook niet-leden kunnen hiervan profiteren door een jaar lang lid te worden voor maar      € 15,- pp. Partners kunnen dat ook doen voor € 7,- met alle voordelen van dien. Opgeven als lid kan aan de balie, maar ook via de website www.hgmk.nl.

Wat is er allemaal in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a (achter het Museum Kennemerland) in Beverwijk te doen?

Op woensdagmiddag 11 januari geeft de 20-jarige Paleografie-werkgroep een presentatie van hun werk, dat bestaat uit het hertalen van oude handschriften uit bijvoorbeeld akten. Zij laten deze middag hier voorbeelden van zien. Maar heeft u nog een oud stuk waar u zelf niet uitkomt? Neem het gerust mee om het de werkgroep voor te leggen. Deze gratis toegankelijke middag start om 14 uur in de vergaderzaal van het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a.

Op donderdagavond 12 januari  is er op dezelfde locatie een filmvoorstelling die om 20 uur begint (zaal open vanaf 19.30 u) en is gratis toegankelijk is voor HGMK-leden op vertoon van hun nog geldige ledenpas 2016.  Anderen betalen het nieuwe tarief van € 5,- pp.

Dezelfde film wordt herhaald op woensdagmiddag 18 januari  en begint dan om 14.30 uur (zaal open vanaf 14 u). U kunt dus kiezen welke voorstelling u wilt bijwonen. Reserveren kan via [email protected], want vol=vol!

De film die vertoond zal worden is “Zicht op Water”, die onlangs in première is gegaan. De film gaat over de gevolgen van het graven van het Noordzeekanaal voor de bewoners van de IJmond en dit door de jaren heen. De film is onderdeel van het project “Graven naar het verleden van het Noordzeekanaal”. Mede door de komst van kanaalgravers, vissers en industriearbeiders veranderde het karakter van de IJmond enorm. Deze film laat de veranderingen in het landschap zien, de blijvende band van de inwoners met het gebied en hun herinneringen aan het veranderende kanaal.

Nu, 140 jaar na de opening van het kanaal in 1876, neemt een aantal markante IJmonders u mee langs zes mijlpalen in de geschiedenis van het kanaal.

De film is gemaakt door Pauline van Vliet en Marieke Rodenburg.

Op donderdagavond 19 januari  is er al weer de volgende lezing: “De 10 kastelen van Heemskerk” door Piet van Zwieten. In een volgend persbericht wordt hier verder op in gegaan.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing