Frans ten Berge exposeert in stadhuis

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Frans ten Berge exposeert in het Stadhuis van de gemeente Beverwijk met stillevens. Van 9 januari tot en met 31 januari is zijn expositie ‘Stillevens in fijnschildertechniek’ te zien in de Publiekshal van het Stadhuis. Naast het schilderen van dieren en strandtaferelen heeft het schilderen van stillevens zijn voorkeur. Zijn werk benadert de weergave van een foto. Door gebruik te maken van professionele olieverf, wat een schittering en glans achterlaat op het doek, in combinatie met de juiste onderschildering en alle daarop volgende lagen is het resultaat verbluffend. Het schilderen van de onderlagen in rauwe omber wordt na weken drogen voorzien van kleurlagen met dekkende en transparante kleuren. Deze fijnschildertechniek is al eeuwenoud en stelt de schilder in staat deze gecreëerde werkelijkheid te scheppen.

Het materiaal waarmee de kunstenaar werkt, zijn vooral oude spullen uit grootmoeders kast en kringloopwinkels. De juiste rangschikking roept een nostalgische sfeer op wat kenmerkend is voor de stijl van de kunstenaar.

Frans ten Berge heeft na een carrière in marketing en opleidingen op zijn 50e een oude jeugdliefde opgepakt: tekenen en schilderen. In het atelier van Henk Sentel volgde Frans de nodige cursussen. In vakkringen wordt het werk van Frans vergeleken met dat van Jan van Tongeren, vooral bekend vanwege de grote (en laatste) expositie in het Frisia-museum. Frans beschouwt ieder schilderij als een ontdekkingstocht waarin een proces van vallen en opstaan herkenbaar is. Soms wordt het werk van de dag daarvoor weer helemaal weggehaald (een van de voordelen van olieverf) omdat de kleuren overdag toch niet zo mooi blijken als in het licht van de avond daarvoor. Na de laatste penseelstreek ervaart Frans als hij ‘achterover leunend’ naar zijn werk kijkt, enorme voldoening in het eindresultaat.

De expositie van ‘Stillevens in fijnschildertechniek’ van Frans ten Berge te bekijken in de publiekshal van het Stadhuis tijdens openingsuren op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 – 16.00 uur, dinsdag van 09.00 – 12.30 uur en donderdag van 09.00 – 20.00 uur.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing