Fred Schweitzer over Daniël van Breen

Door: Ab Jenema

Foto: Noord Hollands Archief

 

Op 14 september gaat het tweewekelijks programma weer van start met een lezing door Fred Schweitzer over de welbekende stadskaart van Beverwijk uit 1650 van Daniël van Breen, het bijbehorende schetsboekje en de rest van zijn oeuvre.


Begin 2023 voltooide Fred Schweitzer uit Driehuis zijn 15 jaar durende onderzoek naar cartograaf Daniël van Breen en diens werk in de 17e eeuw. Van Breen produceerde een omvangrijke hoeveelheid schetsen en een uiterst gedetailleerde stadskaart van Beverwijk. Een kaart die vol verhalen en verrassingen zit. 

Schweitzer heeft jarenlang gewerkt bij de gemeenten Beverwijk en Velsen, en als hobby heeft hij altijd de geschiedenis gehad. Van 1998 tot 2005 was hij bestuurslid en voorzitter van Museum Kennemerland. ,,Die fascinatie met geschiedenis is begonnen op de Del Court van Krimpenschool in Velsen-Noord’’, zegt hij. ,,Tijdens de godsdienstlessen droomde ik weg terwijl ik naar die grote schoolplaten keek met daarom tekeningen van hoe het in de Romeinse tijd moest zijn geweest. Als twintiger heb ik een genealogie gemaakt van mijn eigen familie Ik stuitte op een ’koddebeier’ genaamd Peter Schweitzer; De eerste veldwachter in permanente dienst van Beverwijk. Ik raakte helemaal verslingerd aan de verhalen uit het verleden. De verhalen die achter de feiten schuilgaan. Dat is precies ook wat de schetsen van Van Breen zo mateloos interessant maakt.’’

Donderdagavond 14 september het eerste deel van zijn lezing, die vooral zal gaan over de persoon van Daniël van Breen en zijn banden met Beverwijk in de 17e eeuw.

Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk. Donderdag 14 september
Aanvang 20:00 uur, toegang € 5,– (hgmk-leden gratis).
Aanmelden vooraf verplicht via www.hgmk.nl


advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing