Gemeente Beverwijk en Rode Kruis Ziekenhuis onthullen gedenkplaat oorlogsslachtoffer Büller

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Op donderdag 4 mei 2023 hebben de Beverwijkse wethouder Ali Bal en bestuursvoorzitter Peter van Barneveld van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een gedenkplaat onthuld ter ere van Laurens Johannes Büller. Hij was chirurg in het RKZ toen hij in 1944 werd vermoord door de Sicherheitsdienst. Ook een tiental familieleden van dokter Büller waren aanwezig bij dit moment.

Dokter Büller was sinds oktober 1926 verbonden aan het RKZ als chirurg. Hij was tijdens de oorlog niet actief in het verzet, maar gaf wel hulp. Nadat het verzet enkele geslaagde aanslagen had gepleegd op mensen die met de Duitse bezetter samenwerkten, ondernam de Sicherheitsdienst (SD) een tegenactie. Agenten in burger belden bij goed bekendstaande Nederlanders aan en schoten hen neer in de deuropening.

Dit gebeurde ook bij dokter Büller. Twee SD-agenten bezochten ’s avonds zijn woning aan de Vondellaan 22. Toen hij de deur opende, schoten zij hem dood. Büller was toen 63 jaar oud. Op de plek waar zijn huis stond ligt al jaren een zogenaamde struikelsteen die dit voorval herdenkt.

Onthulling gedenkplaat

Om dokter Büller nu ook in het RKZ te herdenken is een gedenkplaat onthuld. Deze hangt in het Atrium, tegenover de apotheek. Wethouder Bal: “Geweldig dat de gedenkplaat een prominente plek in het RKZ heeft gekregen. Het is belangrijk dat dit soort verhalen via tastbare objecten bewaard blijven en doorgegeven worden aan volgende generaties. Een stukje Beverwijkse geschiedenis geborgd op een plek die onlosmakelijk is verbonden met de stad.”

Peter van Barneveld: “Met deze gedenkplaat wordt er een stukje geschiedenis van het RKZ zichtbaar voor iedereen. Dokter Büller is voor het RKZ van grote waarde geweest, voornamelijk in de beginjaren van ons ziekenhuis. Hij was in 1926 onze eerste chirurg en was tevens bestuurslid. Zijn verhaal verdient deze prominente plek in ons ziekenhuis.” De familie ontving na afloop van de onthulling ook een exemplaar van de gedenkplaat.

Initiatief gedenkplaat

Het initiatief voor een gedenkplaat komt van de in 2021 veel te vroeg overleden Alex van Luijn, raadslid voor de fractie Samen Lokaal. Hij heeft al voor de coronapandemie contact gezocht met het RKZ om de herinnering aan Büller een prominente plek in het RKZ te geven. Peter van Barneveld: “Door het overlijden van Alex van Luijn en de pandemie is de gedenkplaat te lang blijven staan. We zijn erg verheugd, hetzij met een dubbel gevoel, dat we het bord nu alsnog een plekje in het RKZ hebben kunnen geven.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing