Gemeente evalueert wateroverlast

Door: Bos Media Services

De Viaductweg liep op 28 juli 2014 geheel vol water.

BEVERWIJK - De gemeente heeft een evaluatie gemaakt van de wateroverlast, die op 28 juli van dit jaar ontstond. De bevindingen zijn vorige week door het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad gestuurd. Nieuwe 3D-technieken zullen in de toekomst worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in het gedrag van de riolering en het watersysteem bij extreme neerslag. De gemeente gaat daarvoor samenwerken met Heemskerk en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). 

Elke extreme regenbui feilloos opvangen zonder wateroverlast, dat is in feite onmogelijk. De riolering is simpelweg niet berekend op dergelijke hoeveelheden water, met als gevolg dat het water zelf een andere weg zoekt. Meestal is dat over de straten, maar soms loopt het water daardoor ook woningen en bedrijfspanden binnen. Dat laatste wil men natuurlijk graag voorkomen, de bewoners kunnen daar zelf ook een actieve rol in spelen. Wethouder Jaqueline Dorenbos: ,,Steeds vaker zie je dat mensen hun tuinen helemaal bestraten, waardoor het water er niet goed weg kan lopen.'' De problemen die op 28 juli speelden waren van veel grotere omvang. De riolering kan ongeveer 2o millimeter neerslag per uur verwerken, op de bewuste datum viel in Wijk aan Zee maar liefst 38 millimeter in één uur tijd en 75 millimeter over de gehele dag. In Beverwijk viel zelfs 95 millimeter met een piek van 55 millimeter in één uur.

Met name in de Graaf Janstraat en de Heemskerkerweg leidde dit bij verschillende bewoners tot heel wat problemen. Met deze mensen hebben deskundigen van de gemeente inmiddels uitgebreid gesproken. Daardoor is waardevolle informatie verzameld over de manier waarop het water de woningen heeft bereikt. Dat gebeurde voornamelijk doordat het water vanuit hoger gelegen straten naar die locaties stroomde. Op basis van de verkregen informatie wordt een overzicht gemaakt van de mogelijkheden die er zijn om de wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Voor het eind van het jaar moet voor de genoemde straten een conclusie worden getrokken. Ook Wijk aan Zee behoort tot de locaties waarop de evaluatie betrekking heeft. De studie die in samenwerking met HHNK wordt verricht, zal wat meer tijd in beslag nemen. De resultaten daarvan worden pas in 2015 verwacht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing