Gemeente moet fors investeren in wegen

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - De gemeente zal de komende jaren flink in de buidel moeten tasten voor het bekostigen van het onderhoud aan de openbare ruimte. Met name de kosten voor het opknappen van de wegen lopen flink op. Voor de periode tot en met 2023 is amper 10 miljoen euro beschikbaar, terwijl de geraamde kosten ruim 38 miljoen euro bedragen.

Onverwacht komen de cijfers niet, Beverwijk groeide in de jaren '60 en '70 flink en een groot deel van de toen aangelegde wegen is nu aan groot onderhoud toe. Vorig jaar werd de Spoorsingel grotendeels vervangen en voor later dit jaar staat een soortgelijke operatie op de Zeestraat in de planning. Maar daarmee is men er nog lang niet. Volgens wethouder Frans Koster is het onafwendbaar dat het gemeentelijk budget voor het onderhoud aan de wegen flink wordt verhoogd. De gemeenteraad zal daar op korte termijn een beslissing over moeten nemen, wil men niet in de problemen komen. De piek in de kosten wordt in 2020 verwacht, alleen in dat jaar denkt de gemeente al 9 miljoen euro nodig te hebben voor het onderhouden van de openbare ruimte.

De cijfers komen uit berekeningen die de gemeente maakt met speciale software. ,,Daarin worden eerst alle basisgegevens verzameld'', legt Tjerk de Boer uit. Hij is projectcoördinator van het gemeentelijk rioleringsplan en het onderhoudsplan voor de openbare ruimte. ,,We voeren alles wat we in onderhoud nemen en wat daarvan de kosten zijn. Daar komt een onderhoudsplan uit, dat we vervolgens gaan naverkennen om vast te stellen of het onderhoud echt nodig is. Daarna proberen we het geplande onderhoud zoveel mogelijk af te stemmen met andere projecten, zoals het vervangen van de riolering.'' Door projecten aan elkaar te koppelen kan geld worden bespaard, ook het beheer van de groenvoorzieningen wordt hierin meegenomen.

Het blijkt soms lastig te zijn om de projecten tijdig in te plannen. Zo had men begin dit jaar al een begin willen maken met het opknappen van een stuk fietspad langs de Plesmanweg. Die weg is echter de afgelopen maanden in gebruik geweest als omleidingsroute voor de afgesloten Plesmanweg. Echter, direct aansluiten op dat project gaat ook niet, omdat de vleermuizen inmiddels uit hun winterslaap gekomen zijn en het gebied langs de Plesmanweg bekend staat als vleermuisroute. Op basis van wetgeving ziet de gemeente zich daarom genoodzaakt het opknappen van het fietspad uit te stellen tot het eind van het jaar. In afwachting van verdere aanpassingen in de openbare ruimte zal het fietspad in eerste instantie uit klinkers gaan bestaan.

Het opknappen van de Zeestraat heeft ook nogal wat consequenties. Het gaat in eerste instantie om het gedeelte tussen het Westerhoutplein en de N197. Voorlopig is er alleen geld voor het vervangen van de rijbaan, maar een uitgebreide herinrichting, waarbij ook de fietspaden en het groen worden meegenomen, wordt overwogen. De gemeente heeft een aanvraag voor subsidie ingediend bij de provincie Noord-Holland, duidelijk over het verkrijgen van die subsidie komt er pas volgende maand. Daarmee komt men enigszins in tijdsnood, want als die er komt, moet het werk vóór november te zijn gegund aan een uitvoerder. Eventueel bestaat wel de mogelijkheid om de aanvraag voor subsidie in te trekken en volgend jaar opnieuw in te dienen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing