Gemeenteraad akkoord met woninglocaties

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK – De gemeente Beverwijk gaat een convenant aan met de woningcorporaties Pré Wonen en WOONopMAAT voor de bouw van 228 woningen, waarvan 75% in de sociale sector. De gemeenteraad stemde donderdag 25 februari tijdens de raadsvergadering in met het voorstel van het college van B&W om het convenant af te sluiten. De bouw van de woningen is nodig om de groei van het aantal huishoudens op te vangen. 


De raad stelde tevens een krediet beschikbaar van ruim € 2 miljoen voor het bouwrijp maken van de gronden op de locaties Kingsford Smithstraat, De Zevensprong, Hoflanderweg en Beneluxlaan. De kosten worden gedekt met de opbrengst van de verkoop van de gronden aan de corporaties.

Financiële risico’s
Enkele fracties in de raad toonden hun bezorgdheid over de financiële risico’s van de investering. Vanwege overschrijdingen bij stadsvernieuwingsprojecten in het verleden gaf Gemeentebelangen Beverwijk aan ‘huiverig’ te zijn. Ook de VVD had bedenkingen en diende een amendement in om het voorgestelde besluit te wijzigen op het punt van de financiering. Wethouder Van Weel benadrukte echter dat de gemeente geen enkel financieel risico loopt. Indien zou blijken dat de kosten van een locatie niet uit de opbrengsten kunnen worden betaald, gaat de ontwikkeling op die locatie niet door, zei de wethouder. Alleen de VVD en Gemeentebelangen Beverwijk steunden het amendement, waarmee het werd verworpen. Op de VVD na stemden vervolgens alle fracties in met het voorstel van het college.

Investering voor Preventie- en handhavingsplan Alcohol
Eerder op de avond stelde de raad unaniem de rapportage over de handhaving van de Drank- en horecawet 2015 vast. Daarbij stelde de raad eenmalig € 40.000,- beschikbaar voor het ontwikkelen van een geactualiseerd Preventie- en handhavingsplan. Het vaststellen hiervan is een wettelijke plicht. Het plan richt zich op het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren, het informeren van ouders en opvoeders over de negatieve gevolgen van alcoholgebruik en gerichte handhaving. Burgemeester Ossel kondigde aan dat de raad ‘een eerste proeve’ van het nieuwe plan rond de zomer kan verwachten.

‘Penny’s well spent’
Een aantal fracties gaf aan moeite te hebben met het beschikbaar stellen van geld voor een nieuw plan. Zo vroeg de VVD zich af of het ontwikkelen van een nieuw plan ook mogelijk is zonder geld uit te geven. Het CDA meende juist dat het geld goed wordt besteed: ‘penny’s well spent’, zei fractievoorzitter Meiland. D66 diende een motie in waarin het college wordt verzocht een integraal handhavingsprogramma op te stellen, waarmee inzicht wordt gegeven in de totale handhavingscapaciteit van de gemeente en de keuzes die voor handhaving worden gemaakt. Op Gemeentebelangen Beverwijk na stemde de raad in met deze motie. De raad ging daarna unaniem akkoord met het voorstel van het college.

Speelruimte
Aan het eind van de vergadering ging de raad akkoord met de plannen van het college om te investeren in de speelruimte in Beverwijk. De speelplekken in de gemeente zijn momenteel ‘overal een beetje’ verdeeld. Het college stelde de raad voor het speelruimteplan en het bijbehorende uitvoeringsprogramma vast te stellen. Het voorstel gaat uit van ‘bovenwijkse’ plekken en centrale speelplekken in de wijken. De kleine speelplekken met slechts één of twee toestellen worden omgevormd tot informele speelpleinen. Wethouder Dorenbos-De Hen benadrukte dat geen speelplekken verloren gaan.

Kinderen denken mee
Een motie van de VVD, waarin het college werd gevraagd meer geld vrij te maken voor speelruimte, kreeg alleen bijval van Democraten Beverwijk; de andere fracties stemden tegen. Vervolgens ging de raad unaniem akkoord met het voorstel van het college. Voor de nieuwe speelplekken worden aangelegd en de centrale speelplekken worden uitgebreid, worden kinderen en jongeren uit de betreffende buurten gevraagd mee te denken over de inrichting.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing