Geniet nog meer van het sneeuwlandschap met vogels in je tuin!

Door: Ab Jenema

IJMOND - Heerlijk hè, als buiten alles bedekt is met een dik pak sneeuw! Wil je het winterse plaatje nog mooier maken, haal dan vogels naar je tuin of balkon door ze te voeren. Jij geniet van alle levendigheid om huis en de vogels zijn je dankbaar voor wat extra hulp in barre tijden.

Wist je dat tuinvogels tijdens de huidige koude nachten wel twintig procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken? Ze moeten al hun vetreserves aanspreken om de lange nachten te overleven. Overdag hebben ze maar acht uur de tijd om voedsel te vinden om die tekorten weer aan te vullen. Met sneeuwval is dat extra moeilijk, omdat er nog minder natuurlijk voedsel beschikbaar is. Je kunt ze helpen door een vetbolletje - geen netjes, daar raken ze in verstrikt en het zorgt voor zwerfafval -  op te hangen. Maar er zijn zoveel meer manieren van vogels voeren, waar de vogels blij van worden én waarmee je tuin of balkon er een stuk gezelliger gaat uitzien.

Welk vogelvoer?
Een geschikt aanbod van vogelvoer in tuin of op balkon bestaat uit zaden, pinda's en vet. Kijk bij het kopen van zadenmixen, zonnebloempitten en zonnebloemkernen vooral naar de energiewaarde die op de verpakking staat aangegeven. Vermijd ook onnodige opvulingrediënten zoals graszaden en linzen. Vetproducten, zoals vogelpindakaas, vetblokken en pindacakes vormen een waardevolle bron van natuurlijke energie voor vogels. Vetbollen zijn overal te koop, de kwaliteit loopt echter sterk uiteen. Goedkope vetbollen zijn vaak gemaakt van afvalproducten en doen weinig goed voor vogels. Let ook bij vetproducten dus altijd op de energiewaarde.

Verschillende soorten
Wanneer je verschillende soorten voer op verschillende manieren aanbiedt, zul je ook meer verschillende soorten vogels in je tuin mogen verwelkomen. Probeer het maar eens uit door te variëren met voedertafels, voedersilo's en voederhuisjes voor vetproducten. Zeker met de huidige temperaturen wordt het gegarandeerd druk in je tuin en zul je wellicht ook vogels zien die je niet eerder in je tuin zag. Zoals goudhaantjes, staartmeesjes of een sperwer.

Voor meer informatie: www.vivara.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing