Genomineerden bekend voor IJmond Duurzaam Award 2018

Door: Jan Pronk

IJMOND - Op dinsdag 13 november wordt, tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt, de IJmond Duurzaam Award uitgereikt. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf dat duurzaam ondernemen zo optimaal mogelijk heeft geïntegreerd in de eigen bedrijfsvoering. De genomineerden voor dit jaar zijn Flexcorail/E&W Plus en De Broedmachine, beide uit Beverwijk en Van der Meij Infra Groen en Veiligheid uit Velsen.

De genomineerden laten alle drie zien dat het realiseren van een duurzaam bedrijfsgebouw allang geen toekomstmuziek meer is. Dat is ook wat de drie genomineerden verbindt; alle drie de bedrijven kozen op een natuurlijk moment, zoals een verbouwing of verhuizing, voor duurzaamheid en alle drie de bedrijven hebben daarbinnen hun hoge ambitie waargemaakt.

Flexcorail

Aan de Biesland 19 in Beverwijk bevinden zich drie bedrijven onder één dak; Flexcorail BV, E&W Plus en Bakker Infratechniek. Drijvende kracht achter deze bedrijven is directeur Wilco Verschoor. De verhuizing dit jaar naar Biesland was voor Verschoor hét moment om het pand zo duurzaam mogelijk te verbouwen. De voorloper op bedrijventerrein Kagerweg, waar ondernemers gezamenlijk werken aan het verduurzamen van hun bedrijventerrein, koos voor alle ‘logische’ maatregelen; led-verlichting, HR++-glas, zeer goede isolatie, lage temperatuurverwarming en zonne-energie maar koos ook voor twee warmtepompen die een reductie opleveren van 70% van ons gasverbruik.” Het resultaat is Energielabel A voor het pand.

De Broedmachine

De Broedmachine is een startplek in Beverwijk voor jonge ondernemers. De inmiddels 90 leden toverden afgelopen anderhalf jaar een oude meubelzaak om tot een bijzonder complex met meer dan 20 ateliers. Een complex dat vanuit alle hoeken en gaten circulariteit ademt en waarbij het draait het om bewust en zuinig omgaan met grondstoffen en bewust omgaan met collega’s. Binnen de Broedmachine wordt de economische keten gekanteld, waarbij vernieuwing, duurzaamheid en kennisoverdracht belangrijker zijn dan het nastreven van een financieel gewin. Tegelijkertijd streven de jonge ondernemers ernaar om vanuit hun ideaal te laten zien wat je met duurzaamheid allemaal kan doen.

Van der Meij Infra Groen en Veiligheid

In december 2016 verhuisde Van der Meij Infra Groen en Veiligheid naar de Concordiastraat in Velsen-Noord. Directeur Peter de Ruijter greep dit moment aan om een groot aantal duurzame maatregelen in het nieuwe kantoorpand te realiseren. Na een verbouwing is het pand voorzien van led-verlichting, HR++ glas, betere isolatie dan vanuit het bouwbesluit nodig is en als meest in het oog springende maatregel de keuze voor een luchtwarmtepomp, waarmee het nieuwe pand op dit moment aardgasvrij is. Iets waar ondernemers de komende jaren veel mee te maken gaan krijgen, omdat we in 2050 allemaal klimaatneutraal moeten werken, wonen en leven.

Disruptieve economie

IJmond Onderneemt! wordt al weer voor de negende keer georganiseerd. Tijdens deze netwerkavond in feestelijke entourage neemt gastspreker, lifehacker en stand-up filosoof Martijn Aslander de zaal mee in het thema ‘Ondernemen in een disruptieve economie’. Dagvoorzitter is gedeputeerde Provincie Noord-Holland Jaap Bond.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing