Georgische ambassadeur komt naar Beverwijk

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - De ambassadeur van Georgië in Nederland, Konstantine Surguladze, komt op maandag 20 april 2015 naar Beverwijk. Hij neemt deel aan de herdenking van de executie van vijftien Georgiërs op het fort aan de Sint Aagtendijk. Zij werden op 20 april 1945, precies zeventig jaar geleden, door de Duitsers om het leven gebracht. 

In 2012 werd voor het eerst een ceremonie georganiseerd ter nagedachtenis aan de vijftien Georgiërs. Aanleiding was het bezoek van Dali Asanisjvili, een dochter van één van de vermoorde soldaten. Zij was pas kort daarvoor geïnformeerd over het lot van haar vader, die decennialang als vermist te boek had gestaan. De stoffelijke resten van haar vader Arsen werden na de oorlog op het fort opgegraven en herbegraven op het Russisch Ereveld in Leusden, waar ook de andere Georgiërs een laatste rustplaats kregen.

De Georgiërs werden als soldaat in het Rode Leger krijgsgevangen genomen door de Wehrmacht. Zij kozen ervoor in dienst te treden van het Duitse leger, zodat ze de doffe ellende in het kamp konden ontvluchten. Eenmaal overgebracht naar Nederland traden zij in contact met het verzet. Op 20 april 1945, de verjaardag van Hitler, werd een aantal Georgiërs op het fort betrapt op het stelen van handgranaten. De vijftien Georgiërs die zich nog op het fort bevonden, werden dezelfde avond geëxecuteerd.

Op maandag 20 april 2015 wordt de executie op het fort om 14:00 uur herdacht. De plechtigheid is voor iedereen vrij toegankelijk. De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting 16 april 1944 in samenwerking met de Stichting Russisch Ereveld, de Stichting Fortpop Beverwijk en de gemeente Beverwijk.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing