Gespecialiseerde littekenpoli van start in RKZ

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) is afgelopen maandag gestart met een gespecialiseerde littekenpoli. Mensen met littekens kunnen zo nog meer een beroep doen op de expertise van het Brandwondencentrum van het RKZ in Beverwijk.

Bij de diagnose wordt onder meer gebruik gemaakt van de zogeheten POSAS-methode, die plastisch chirurg en initiatiefnemer van de littekenpoli Paul van Zuijlen in Beverwijk ontwikkelde. Het is de eerste methode waarbij het oordeel van de patiënt ook een belangrijke rol speelt. Mede daarom staat de POSAS-methode op het punt om tot internationale standaard te worden verheven. Bij deze methode geven zowel de patiënt als arts een oordeel over onder andere de roodheid, jeuk, zwelling, bobbeligheid en pijn van littekens. De werkwijze staat uitgebreid voor professionals beschreven op www.posas.org Deze grondige diagnose biedt goede aanknopingspunten voor de behandeling.

De aanpak heeft inmiddels internationaal opgang gemaakt. Landen als de VS, Australië, China, Filippijnen, Brazilië , Japans, Zweden, Korea, Canada en Frankrijk gebruiken de methode of werken aan een vertaling. Paul van Zuijlen, plastisch chirurg gespecialiseerd in littekenbehandeling en bijzonder hoogleraar brandwondgeneeskunde, nam het initiatief voor de littekenpoli. "Nu al komen mensen uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland naar ons toe voor behandeling van wonden en littekens. Voor brandwondenlittekens werd de POSAS al gebruikt om het succes van de therapieën kritisch te volgen. Dit wordt nu internationaal ook steeds meer toegepast." Vanaf nu wordt de methode ook op de nieuwe poli gebruikt. En is een kleine behandeling nodig, dan kan die in principe meteen plaatsvinden. "Na een half jaar meten we de voortgang opnieuw via de POSAS-methode."

Mensen met littekens die klachten opleveren kunnen terecht op de nieuwe gespecialiseerde littekenpoli. Elke maandagmiddag is er spreekuur. Voor mensen met littekens van brandwonden bestaat al langer het multidisciplinaire brandwondenspreekuur.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing