Giani Lincan en zijn zigeunertrio

Door: Ab Jenema

IJMOND - Zondag 20 november treedt Giani Lincan op bij Toonbeeld in het kader van Concert op zondag; Jan van Nassaustraat 6, aanvang 15.30 uur. Eigenlijk dekt de vlag maar deels de lading want het ensemble speelt een veel breder repertoire dan alleen zigeunermuziek.

Giani Lincan zelf, die in 1989 afstudeerde aan het conservatorium van de Roemeense hoofdstad Boekarest, is een absolute virtuoos op de cimbalom. Het is het ‘klassieke’ instrument dat onlosmakelijk met de zigeunermuziek is verbonden. De klanken die hij aan zijn cimbaal weet te ontlokken, zijn zonder meer sensationeel.

In 1996 verhuisde Giani naar Nederland waar hij zijn eigen ensemble formeerde. Daarrmee is hij intussen reeds talloze malen ook buiten onze landsgrenzen opgetreden. Zij brengen een veelzijdig repertoire op het gebied van volksmuziek uit Midden- en Oost-Europa, waaraan de zigeunermuziek zoveel heeft bijgedragen. Te horen zijn traditionele Roemeense volksmuziek uit verschillende regio’s, zoals Transsylvanië, Moldavië en Oltenië, luistermuziek waaronder de doina en zigeunerballades en stadsmuziek uit Boekarest. Daarnaast is er aandacht voor de meeslepende Hongaarse restaurantmuziek met onder andere romances, klaagliederen, csárdás en friss csárdás.

Kaarten verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan, Vivant Rozing (Bakkerspleintje), via www.toonbeeld.tv of tel. 0251659012. Volwassenen € 13,00, 65+ 10,50 en kinderen 5,50. Een gratis consumptie tijdens de pauze is inbegrepen.

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl